• Multicisztás petefészek!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr!

        Szeretném a segítségét kérni!

        A menzeszem kimaradt januárban, előtte december 4-én volt! Több terhességi tesztem is negatív lett és ezek után február 11-én felkerestem a nőgyógyászomat! Rákszűrés és ultrahang vizsgálat után azt mondta várjak még 2 hetet és ha nem jön meg akkor kezdjem el szedni a norcolut tablettát naponta 2x1-et. Nem kezdtem el szedni a tablettát mivel március 7-én megjött a menzeszem! A doki felirta még a Clostilbegyt-et, amit a menzesz 3. napján kezdtem el szedni 5 napig 2x1-et. Majd a menzesz 12. napján ultrahangra mentem, ahol a leletem a következő:

        63 mm-es hossztengelyű uterus, 6 mm-es nyálkahártya. M.k.o. multicystikus ovárium.

        Ezek után ismét felírta a Clostilbegyt-et és annyit mondott, hogy nincs peteérésem még a gyógyszertől sem!

        Kérdésem:

        Mit jelent pontosan a multicystikus ovárium? Nagy a baj? Spontán teherbeeshetek?

        Van-e valami javaslata a számomra? Nagyon szeretnénk már babát, de eddig sikertelenül!

        Ha nincs peteérésem, akkor hogy fog megjönni a menzeszem és hogy fogom tudni elkezdeni a Clostilbegyt szedését?

        Segítségét előre is köszönöm!

        Várom válaszát!

        Üdvözlettel: Burziné Adrien

        WEBBeteg szakértő válasza a polycystás petefészek témában

        Kedves Adrienn!

        Több fontos adatot nem árult el magáról; így pl. hány éves; korábban rendszeres menstruációi voltak-e?
        A diagnózis (az ultrahangos kép alapján) - a kezelési tervet is figyelembe véve - pontosan polycystás petefészek (PCOS részjelensége) lehetett...
        Erre általában a petesejt érés zavara is jellemző, melyet a kezelőorvosa vérzés produkálásával (Norcolut), majd stimulációs kezeléssel (Clostilbegyt) igyekezett helyesen kezelni. Ilyenkor életmód váltással (diéta, sok mozgás) akár be is indulhat a petesejt-érés, de a stimulációs kezelés (CLB) emellett is javasolható. Amennyiben a Clostilbegyt kezelés - több cilusban is - hatástalan, úgy injekciós kezelés jön szóba. Emellett természetesen az alaphormon szintek ellenőrzése is javasolható!

        Tisztelettel: Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-23 09:43:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 08:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: