• Candida és terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        29 éves nő vagyok, aki tini kora óta küzdött/küzdök a candidával. Tavaly év elején volt az első olyan szűrési eredményem, mely nem mutatott candidát. (Az azt megelőző években kimerítettem a candidára adható gyógyszer, kúp, gyógyhatású készítmény, stb. palettát, ami nem a saját véleményem, hanem a kórházi zárójelentésemé.) Jelenleg úgy tudom fenntartani a hüvely (nagyjából) egészséges PH-ját, hogy szigorúan betartom a másnak már nevetséges alapvető tisztálkodási szabályokat, értve ez alatt a nemi területre külön törölköző használatát, wc használat, stb, emellett hetente 2-3 alkalommal irrigálok gyógyszertárban vásárolt készítménnyel. Sajnos az is elmondható, ha nem irrigálok, legkésőbb egy hét elteltével folyás indul meg, ami olykor darabos is. A fentiektől függetlenül problémám, hogy a hüvelybemenetnél (csak ott) állandó égő érzés van jelen, pedig pamut fehérneműt használok, a nadrágom sem szűk, illetve a Canesten krém használatával sem múlik el. Nem elviselhetetlenül kellemetlen érzés, csak zavaró, de egyéb problémát semmilyen tekintetben nem jelent. (Férjemmel mindig óvszert használunk, fogamzásgátló tablettát nem szedek és nem szedtem az elmúlt 12 évben)

        További kérdésem/félelmem: Az elkövetkezendő 2 éven belül férjemmel gyermeket szeretnék, de a candida esetleges visszatérése miatt (akkor is, ha a legutóbbi szűrés eredménye a candidát nem igazolta) el sem tudom képzelni, hogy mi történik terhesség alatt. Milyen hatással van a candida vagy az arra adott kezelések a magzatra? Kell valamilyen problémától tartani? Lehet ettől bármilyen értelemben fogyatékos a születendő gyermek?

        Megtisztelő válaszát várja köszönettel: Anita

         

        WEBBeteg szakértő válasza a hüvelyfertőzés témában

        Kedves Anita!

        Alaposan ki kell vizsgálni. A Candida nem normális ha állandóan ott van magának. Ki kell rendesen kezelni. Lehet, hogy a párját sohasem kezelték. A másik, hogy a hüvelyöblítés nagyon jó, de persze nem a tünetek eltüntetéseben. Mert arra nem való. Megelőzésben nagyon jó, meg járulékos kezelésben. Írok magának és benne lesz a megoldás is. Olvassa végig alaposan.

        Makacs fertőzések kezelése
        Állandóan visszatérő gyulladás és fertőzés esetén nagyon fontos a hosszan tartó kezelés. Ilyenkor javasolt az akár 10 napos vagy még több, 14-20 napos kezelés is. Természetesen a férfi partnert is eddig kell kezelni. Ez lehet helyi készítmény, vagy tabletta is, általában a helyi készítmények tapasztalat szerint jobbak, hiszen ott fejtik ki a hatásukat, ahol kell. Fontos a megfelelő higiénia is. A fehérneműt naponta kell cserélni, azt hypóban kell öblíteni, a törülközőket legalább hatvan fokon kell mosni, és a WC deszkát is rendszeresen fertőtleníteni kell.
        Megelőzés:
        A megelőzés lényege, hogy a hüvely pH-ját rendszeresen vissza kell állítani a savas pH tartományba. Ezt legegyszerűbben a hüvelyöblítéssel lehet megoldani. Aki folyásra hajlamos, de tulajdonképpen bárki számára, ajánlatos rendszeresen kiöblíteni a hüvelyt valamilyen savas (tejsavas) oldattal. Ehhez a gyógyszertárakban lehet kapni pl. Tantum Rosa nevű hüvely irrigátort. A használata egyszerű. A tartályba koncentrált tejsavat kell tenni majd az oldatot felönteni langyos vízzel, és az applikátor rácsatlakozása után az applikátort be kell helyezni a hüvelybe és alaposan kiöblíteni a hüvelyt. Egy alkalommal akár többször is, tehát több flakonnal is lehet hüvelyt öblíteni. Nagyon fontos, hogy sohase szexuális élet előtt alkalmazzuk, mert akkor nagyon száraz lesz a hüvely, amitől fájdalmas lesz a közösülés. Szexuális aktus után viszont nemcsak lehet, de az állandó folyásos panaszokkal küszködőknek javasolt is elvégezni. Ezáltal el lehet kerülni a rendszeres orvoshoz járást. Természetesen a folyás már nem múlik el a hüvelyöblítéssel, tehát ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Fertőzés esetén fontos, hogy minden hüvelyöblítés után kifertőtlenítsék a készüléket. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet megtenni, hogy hypós vízben elöblögetjük az eszközt, majd utána jó alaposan leöblítjük tiszta vízzel. Amennyiben csak megelőzésként használjuk a tejsavas irrigálást, akkor elég minden második vagy harmadik alkalom során kifertőtleníteni az eszközt.
        Hüvely fertőzés során érdemes hüvelyöblítést végezni a kúp vagy krém felvitele előtt, mert így hamarabb elmúlnak a panaszok és gyorsabb a gyógyulás is a kezelés során. Ilyenkor akár naponta többször is lehet irrigálást végezni.
        Amennyiben nincsen semmilyen panaszunk, úgy elegendő hetente kétszer-háromszor használni, ahogy az intim higiéniánk kívánja. A hüvelyöblítés rendszeres használatával meg lehet előzni a folyások kialakulását, elősegíteni lehet a gyógyulást. A túl gyakori irrigálás viszont nagyon szárazzá teheti a hüvelyt, ami fájdalmas szexuális életet okozhat. A fájdalmas szexen kívül még tönkre teheti a normál baktérium egyensúlyt a hüvelyben, ami még erősebb fertőzést idézhet elő. A másik probléma a túl gyakori hüvelyöblítéssel, hogy amikor abbahagyjuk, akkor hirtelen bő váladékozás indulhat meg a hüvely mirigyeiből, amit szintén folyásnak vélhetünk. Tehát az arany középút, mint mindenben itt is ajánlott.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László

         A kérdésre a Fókuszban a Nő! orvos szakértője válaszolt. Tovább a Fókuszban a Nő! oldalára


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-22 11:18:00; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 12:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: