• PCOS vagy nem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A múlt hónapban kimaradt a menstruációm, ezért felkerestem egy nőgyógyászt, aki UH alapján megállapította, hogy mindkét petefészkemben sok kicsi ciszta van. 28 éves vagyok, 11 éves korom óta menstruálok, rendszeresen. Tavaly nyáron hagytam abba a fogamzásgátlót, 5 évig szedtem. A fogamzásgátló abbahagyása után is eddig minden hónapban megjött, kisebb késésekkel (néha barnás pecsételés volt előtte). Olvastam a neten a PCOS-ről.
        Jól gondolom, hogy a nálam megállapított dolog nem ugyanaz, mint a PCOS? (Szőrösödés, súlyproblémák, stb. nincs.) Annak már a serdülőkorban jelentkezni kellett volna, ha jól tudom, de nekem soha semmi ilyen problémám nem volt. Most Norcolutot kaptam, hogy megjöjjön, és utána vissza kell mennem középidőben UH-ra, hogy megnézzék, van-e peteérés.
        Kérdeztem az orvost, hogy mi ez, el fognak-e tűnni a ciszták, azt mondta, hogy lehetséges, de ha nem, akkor majd megbeszéljük a továbbiakat.
        Ha nem tűnnek el, akadályozza a teherbeesést? Azt olvastam, hogy egyik megoldás erre a terhesség, szülés. Nemsokára szeretnék babát. Lehetséges hogy "csak" nehezen áll helyre a hormonháztartás, a  normális peteérés a gyógyszer abbahagyása után? (barnás pecsételés miatt is gondolom)
        A választ előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a petefészek ciszta témában

        Kedves Hölgyem!

        A sok pici ciszta nem ugyanaz, mint a PCOS, hiszen a betegség egy szindróma, tehát nem ugyanaz, mint amikor a petefészek policisztás jellegű, vagy multicisztás. Ilyenkor is előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre lesz szükség, de ne aggódjon, a fogamzásgátló tabletta után ez előfordul, nem rendeződött még a hormonháztartás.


        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-17 14:40:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 09:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: