• Menstruáció..

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tegnap délután óta nagyon úgy tűnik,hogy meg akar jönni a menzeszem,de még ma is csak éppen,hogy egy pár csepp volt a betétemen...(Én vagyok az a 14 éves lány,aki nyáron 23 kg-t fogyott)...Ha majd végre újra megjön,akkor utána már nem fog elmúlni újra? Nem eszek többet napi 3 étkezésnél,és kis adagokat fogyasztok. Ha én úgyérzem,hogy nekem ennyi elég és jól érzem magam,akkor nem kell magamra erőltetni a napi 4-5-szöri étkezést? (A szüleim is mindig mondják,hogy egyek többet,mert amit eszek,az semmi..) De ha én így érzem magam jól,akkor is baj? Hogyan lehet egy kicsit segíteni ezen a menzesz problémán,mármint,hogy,hogy lehet azon segíteni,hogy megint normális legyen? Válaszát előre is megköszönöm!!!

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Fiatal Lány!


        Ez jó hír, hogy végre van néhány csepp menses, ez azt jelenti, hogy valamennyire mégiscsak működik a hormonrendszered. Reméljük, ezután vissza fog állni rendszeresre. Tudom, mindig ezt mondom, de úgy tűnik nem voltál orvosnál még, egy ellenőrzésre szükség lenne, különösen, ha nem jön meg rendesen a menses. Remélem rendeződni fog azért. Ha a táplálékfelvétel megfelelő, akkor a hormonrendszer is "el fogja hinni", hogy működhet, nincs "vészhelyzet". Ehhez idő kell, de már olyan sok hónap eltelt, hogy ha most sem rendeződik, akkor tényleg orvoshoz kell menni. Mehetsz egyébként egyedül is, nem kellenek a szüleid hozzá, tinédzserambulanciát találsz nagyobb klinikákon, ha segítségre van szükséged, írj nekünk.
        A napi 3-szori étkezés szerintem nem baj, de annak megfelelő mennyiségűnek, és minőségűnek kell lennie. Írtad korábban, hogy fogyni már nem akarsz, akkor erre is figyelj oda. Az, hogy mennyit érzel elégek, nem mindig ugyanaz, mint amit a szervezeted megkíván. Hízni nem akarsz, de nőnöd még kell, hiszen 14 évesen nincs minden szerved kifejlődve, még magasabb leszel, nőni fognak a melleid, a csípőd is formálódik még. Ha kevesebbet eszel, mint ami elég ehhez a folyamathoz, akkor nemcsak hízni nem fogsz, hanem a fejlődésed sem lesz megfelelő. A 4-5-szöri étkezés abban segíthet, hogy a táplálékfelvétel egyenletesebb legyen, így hatékonyabb lenne a felhasználás is. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ugyanannyit eszel, hanem egy-egy gyümölcs, egy joghurt, így egészséges lesz a táplálkozásod is.
        Amit otthon is kipróbálhatsz, az a palástfű tea. Ez egy gyógynövény, gyógyszertárakban, bioboltokban lehet kapni, és a női bajok gyógyszerének tartják. Talán ez segíthet a mensest rendezni.
        Írj, hogy lett-e rendes menses, és hogy alakult a súlyod idő közben, várjuk leveled.




        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-06 11:55:17; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 15:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó