• Policisztás petefészek-terhesség-2.kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Policisztás petefészek-terhesség?
        2009-02-23 15:48:40
         

        Jó napot kívánok!

         

        A problémám a következő:több mint 7 hónapja szeretnénk babát a férjemmel,eddig sikertelenül.Ez idő alatt 2szer voltam nőgyógyásznál vizsgálaton,aki megállapította,hogy a petefészkeimben vannak ciszták(tüszők),de nem sok,a jobban kicsit több.Már több mint 1 éve hagytam abba a fogamzásgátló szedését (2007.11.hó),azóta a menstruációs ciklusaim ingadozóak,általában 30-35 napra jön meg és 7-8 napig tart.Az alhasam elég sokat szúr,menstruáció idején görcsölök 1-2napig,de ez anno is így volt,a fogamzásgátló szedése előtt.A nőgyógyász mind2 alkalommal uhzott is,azt mondta,hogy a vizsgálat alapján,nem lát semmi kórosat,és hogy peteérésem is lehetett.Azt mondta,hogy ha úgy gondolom a férjem és én is menjek el egy részletes kivizsgáglásra,peteérés van e egyáltalán,petevezeték járható e. Még azt mondta,hogy ne görcsöljünk rajta,jönni fog a baba.Azt nem értem teljesen,hogy elég sokat olvastam a PCO-ról és mindenhol írják,hogy ilyen-olyan gyógyszert szednek rá,nekem miért nem kell?Mert az 1.alkalomkor kérdeztem,hogy nem kell e vmit kezdeni vele,azt mondta,hogy nem kell beavatkozni (gyógyszerrel sem).A  cisztás petefészkem nem gátolják a teherbeesést?Vagy nem olyan vészes és így nem?Még megjegyezném,hogy a nőgyógyász tapasztalt,meddőségi klinikán is rendel,tehát igazán ért hozzá.

        Köszönettel:Edina

             
         

        Kedves Edina!


        A petefészken a tüsző normális, a ciszta meg nem. Szerintem az orvos nem azt mondta, hogy sok ciszta van, hanem esetleg számos apró follikulus, vagyis tüsző, ami a peteérés folyamán teljesen normális, a sok apró tüszőből fog majd egy megnőni, és megérni, a petesejt pedig ebből fog felszabadulni. Szerintem orvosa ezért mondja, hogy nem kell kezelni, mert Önnél csak a fiziológiás folyamatot látja, mást nem.
        Lassan-lassan (amikor az egy évet elérik) lesz aktuális a nagyobb kivizsgálás, addig próbálja kicsit elengedni magát, a baba nem fogan meg rögtön az első hónapok alatt, még nem késik semmivel.



        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

        Sajnos,nem hiszem,hogy elértettem,mert kaptam egy papírt,amin rajta van a diagnózis.Alapbetegség PCO van megnevezve,de az érdekes,hogy az van még,hogy RV,RDV:negatív,vagina uh-val kóros nem látható.Jobb oldalon PCO-s ovarium.Ezért írtam,hogy nem teljesen értem.DE remélem igaza van és nincs miért aggódni.Ennek tükrében mit gondol?

        Most a 2. vizsgálaton,ami 2 hete volt,azt mondta,hogy nem tipikus cisztás petefészek.Ez mit jelent?

        Köszönöm:Edina

        WEBBeteg szakértő válasza a petefészek ciszta témában

        Kedves Edina!


        Igazából én sem vagyok biztos, mi is lehet a petefészken, ugyanis egyoldali PCO nincs, elmagyarázom, miért. A PCO szindrómában összetett hormonális változások zajlanak, mely az egész szervezetet érinti, és a hormonok nem tesznek különbséget a 2 petefészek között. Az, hogy az Ön egyik petefészkében több tüsző, vagy ciszta van, az szerintem normális is lehet. Ami fel szokott merülni (de az is két oldalon látható), hogy a petefészkek PCO-s jellegűek, de nincsenek egyéb tünetei, tehát nem áll fenn PCO-szindroma, ellenben a teherbeesés ilyenkor nehezített lehet, de valószínű ezért nem kapott gyógyszert, hiszen nem áll fenn a tipikus betegség. Érdemes lenne több vizsgálatot is megcsinálni, itt nem mindjárt az átjárható petefészkekre gondolok, hanem kezdetnek pl. egy általános hormonvizsgálatra, a ciklus 3. és 21. napján. Eközben tudják majd UH-al ellenőrizni a peteérést is. A férje is elmehet egy andrológiai szakrendelésre, majd azt is ellenőrizni kell, hogy nincs-e összeférhetetlenség (ilyenkor a hímivarsejtek nem jutnak át a méhnyakon). És természetesen a petevezetők átjárhatóságát is ellenőrizni lehet.
        Mindenesetre amit tanácsolnék, hogy ne siessék el a dolgot, hiszen 7 hónap még nem a világ vége, ilyen komplett kivizsgálás még néhány hónapot várhat. Talán 3-4 hónapra elfelejtkezhetne az egész vizsgálati sorrendről, és csak legyen együtt boldogan a párjával, hátha meglesz a várva-várt baba is. Ha mégse, akkor neki lehet indulni a kivizsgálásnak. Sok sikert!



        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-24 13:26:52; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 11:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: