• Méhszájseb

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az évente esedékes rákszűréskor méhszájsebet állapitottak meg.Két hét mulva fagyasztásos kezelésre rendelt be az orvos és javasolta 2 szem no spa bevételét mert különben nagyon fog fájni.Utánanéztem ennek a problémának és megtudtam hogy nagyon gyakori a nők körében,főleg azoknál akik már szültek.Én csak 18 éves vagyok,hogy alakulhatott ki mégis?Arról is olvastam hogy nem minden esetben indokolt a fagyasztás, egy gyógyszeres kúra is sokszor elegendő,homoktövisolajat javasoltak (rögtön be is szereztem),2 hét alatt nagy javulást mutat állitólag...az én orvosom viszont meg sem várta a vizsgálat eredményét pedig ugy tudom az alapján kellene eldönteni mi a teendő,igy rendelt be,és nem emlitette hogy van más választás is a fagyasztáson kivül.A gyógyszerrel kapcsolatban pedig szintén olvastam,hogy a legtöbb esetben alig érezhető fájdalom.Akkor vajon miért mondta az orvos hogy vegyek be fájdalomcsillapitót? Nem szeretném ok nélkül gyógyszerezni magam... Válaszát előre is nagyon köszönöm! egy aggódó fiatal lány

        WEBBeteg szakértő válasza a méhszájseb témában

        Kedves Aggódó!


        Én is gyakran csinálok ilyen kezelést, de persze egyáltalán nem fájdalmas. A kezelés után egy kicsit kellemetlen, olyan mintha meg akarna jönni a vérzése. De attól még gyógyszert senkinek sem kellett bevenni. Szerintem lehet, kicsit nagy területet fagyaszt az orvosa. De fontos utána a megelőző kezelés. Ez pedig a rendszeres tejsavas hüvelyöblítés.
        A méhszájseb nem igazi seb, ezért ne várjuk, hogy pár nap alatt meggyógyulunk belőle. A lényege, hogy az állandó irritáció miatt, amit a visszatérő folyások okoznak, a méhnyak belső nyálkahártyája kikerül a méhszáj felszínére és ezáltal ott egy vérzékeny más kinézetű hám alakul ki. Ennek a következményei egyrészt a bővebb váladékozás, ami a folyás melegágya. Másrészt pedig, bármi megsérti ezt a nyálkahártyát, vérzést okozhat. Így fordulhat elő, hogy szex után vérzés jelentkezik. A másik fő probléma a méhszájsebbel, hogy ezen keresztül a baktériumok felmehetnek a méhbe vagy a hasüregbe, ahol már sokkal súlyosabb fertőzést okozhatnak. A méhszájseb jelentősége a terhesség alatt nő meg, ugyanis a krónikus fertőzések a terhesség alatt vetélést és koraszülést okozhatnak.
        A méhszájseb gyógyítása több módon lehetséges. Mivel kialakulása hosszú idő, ezért a gyógyulása is az. A gyógyulást meg lehet gyorsítani a méhszáj fagyasztásával vagy pedig lézeres vagy elektromos égetéssel, vagy pedig ecseteléssel. A kezelés gyakorlatilag minden esetben hatásos, akkor, ha mellette a megelőző óvintézkedések is megtörténnek. Tehát nem szabad engedni és tenni kell ellene, hogy a hüvelyben a savas pH eltolódjon a lúgos tartományba. A másik, hogy amennyiben mégis hüvely gyulladás alakul ki, azt mihamarabb gyógyszerrel kezelni kell.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-24 11:20:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 08:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: