• Nőgyógyászat - Condyloma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves szakértő!

        Egy éve sarcoidosis-t diagnosztizáltak nálam, melyre 8 hónapon keresztül napi 32 mg-ról induló és folyamatosan csökkenő dózisú Medrolt szedtem. Ennek eredményeképpen cushing-kór és condyloma vírusfertőzésem alakult ki.

        A condylomák folyamatos már 8 hónapja tartó Condyline-os, Podofilnes, lézeres bevatkozásra sem reagálnak, legalább 4 neves nőgyógyásznál jártam már. Tisztában vagyok vele hogy az immunrendszerem nagyon gyenge állapotban van a steroid miatt, amit ugyan már 1,5 hónapja abbahagytam, de szeretnék mihamarabb meggyógyulni.

        A HPV védőoltást is beadattam már azóta hátha "becsomagolja" a vírust.

        Van-e ennek a betegségnek másfajta kezelési módja? Vagy mivel tudnám az immunrendszeremet felépíteni?

         

        Köszönettel

         

        WEBBeteg szakértő válasza a condyloma témában

        Kedves Felépítő!

        Hát tényleg nincs könnyű dolga. Azt javaslom olvassa el amit írok, de bizony a szemölcsöktől tényleg meg kellene szabadulni. A lényeg pedig, hogy kitartóan kezeljék. Sok sikert!

        Immunerősítés
        Az immunrendszer mindenütt ott van, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az immunerősítő kezelést, hogy hol alkalmazzuk. Attól is függ, hogy milyen krónikus fertőzéstől akarunk megszabadulni, mivel attól függ, hogy milyen fajtájú készítményt használunk. Általánosságban javasolt, hogy nemcsak a helyi immunrendszert ?aktivizáljuk?, például visszatérő gombás hüvelyi fertőzés esetén nemcsak a hüvelyt kezeljük, hanem az egész immunrendszert, tehát ebben az esetben a tápcsatorna kezelése is fontos. Az is lényeges, hogy az immunerősítő kezelést sohasem szabad csak pár napig vagy pár hétig alkalmazni. Legalább hónapokon keresztül kell használni, mivel csak így lehet kellő hatást elérni. A lényeg, hogy egy- vagy kétfajta készítményt használunk 1-2-3 hónapig, majd utána váltunk egy vagy több másik készítmény(ek)re és azokat is alkalmazzuk. Tehát minden esetben a kitartás a fő szempont, mivel így lehet valóban elérni, hogy immunrendszerünk kellően ?megerősödjön?.

        Általános immunerősítés:
        Ez tulajdonképpen mindenre kihat. A kezelés által az egész immunrendszer működése javul és természetesen a fertőzések ellen nagyobb védelmet lehet szerezni vagy pedig azokat könnyebben leküzdeni. A különböző készítmények: Aloe vera, Echinacea, La pacho, Noni, Shi Take gomba. Ezekből van tea, kapszula, tabletta vagy oldat is, mindenki a saját ízlésének megfelelőt tud alkalmazni. Általános immunerősítő a D-vitamin, amit vagy szájon át beszedve vagy szolárium vagy napsugárzás útján lehet mennyiségét a szervezetben növelni. Persze vigyázni kell a leégés ellen.
        Immunerősítőnek számítanak a multivitamin tabletták és persze az egészséges táplálkozás, sok zöldség, teljes értékű gabonaételek evése a megfelelő mennyiségű rost bevitele a szervezetbe. Az immunrendszerünk támogatásában a táplálkozásnak igen jelentős szerepe van. Nagyon fontos a túlsúly kezelése is megfelelő diétával. Emellett a lelki stressz vagy szorongás, a szellemi fokozott igénybevétel kerülése. Persze ez a legkevésbé befolyásolható dolog az emberek életében, de meg kell próbálni erre is ügyelni. Ebben nagyon hasznos lehet a jóga gyakorlatok megtanulása és rendszeres alkalmazása. Nagyon fontos a hosszú távú kezelés ismételt hangsúlyozása, a kitartás, mivel csak így lehet észrevehető változást elérni.
        HPV fertőzés elleni kezelés:
        Az általános immunerősítés mellett helyi készítményként a fertőzések elleni védelem és fertőzések megelőzése a fontos. A vírus gyulladt szöveteken, sejteken könnyebben megtelepszik és szaporodik, tehát a különböző helyi gyulladásokra (hüvelyi folyásokra) jobban oda kell figyelni és lehetőleg elkerülni.
        Maga a vírus nem okoz folyást. Sokszor olyan egyéneknél alakul ki a fertőzés, akiknek erős folyásuk van, de a vírus ezzel nincs összefüggésben. Logikus a helyzet, ha a nemi szervek területén, tehát a hüvelyben gyulladás, folyás van, akkor ott mivel a szervezet helyi védekező képessége ilyenkor legyengül, a vírusok is könnyebben megtelepszenek és ezáltal a gomba vagy baktérium fertőzés mellé még egyéb elváltozást okoznak. Ilyen esetben mindig nagyon fontos, hogy a hüvelyi fertőzés megkezdése után a vírus elleni kezelést is megkezdjük, mivel mindkét fertőzés gyógyítása szükséges a teljes gyógyuláshoz.
        A condylomák ellen több lehetőség is van. A lehetséges kezelés minden esetben helyi, tehát Podophyllin, lápisz pálca, égetés vagy fagyasztás. A condyloma nagyon sokszor csoportosan jelenik meg. A probléma a dologgal, hogy nagyon nehezen gyógyul sokszor, mert hiszen a legtöbb esetben a partneri közvetítés miatt a szexuális aktus során újrafertőződik az illető. Ezáltal hiába gyógyul meg az egyik fél a szemölcstől, a partner mivel hordozza a vírust, akár úgy is, hogy ő panaszmentes, a legközelebbi aktus után ismét megjelenhetnek az elváltozások.
        A másik probléma a szemölcsöktől való megszabadulással a ma divatos szőrtelenítés. Ugyanis a borotválás során a borotvával nagyon könnyen meg lehet sérteni ezeket a szemölcsöket, ezáltal akár saját magunknak is szétszórhatjuk a betegséget. A nemi szervek területén megjelenő szemölcsök esetében nem szabad borotvát használni, mert jó időre megkeserítheti az ember életét, hiszen egy húzással a fertőzést nagyon gyorsan szétszórhatjuk. Ezáltal a gyógyulást még inkább nehezebb lesz. A borotválás helyett alkalmazott gyantázás ilyenkor jobb, mert kisebb a fertőzés tovaterjedésének az esélye. Természetesen, ha nagyobb szemölcsök alakulnak ki a nemi szervek területén, akkor minden típusú szőrtelenítés ellenjavallt a betegség tovaterjedése miatt.
        Megelőzés:
        Jelenleg létezik a HPV ellen oltás, ami nem olcsó. Három oltás ad védelmet, ennek ára összesen 90000Ft körül van. Az oltás kizárólag a méhnyakrák előidézésében szerepet játszó két vírust illetve szemérem testi szemölcsök előidézésében szerepet játszó két vírus ellen ad védelmet. Ez azt jelenti, hogy ezen kívül még számos más vírus van, ami szerepet játszhat a méhnyakrák és egyéb daganatok kialakulásában és természetesen a szemölcsök ellen sem vagyunk teljesen védettek, mert hiszen más típusú HPV vírusok még okozhatnak ilyen elváltozásokat. Jelenleg kétfajta készítmény kapható. Az egyik neve Silgard a másik neve Cervarix. Áruk egyforma. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy a szervezetbe bejuttatják a legyengített vírust, ami ellen a szervezet immunválasszal reagál, és az ellenanyagok így eljutnak mindenhová, még a hámsejtekbe is, ahol a vírusokat el tudják pusztítani.
        Az oltás kizárólag a méhnyakrák megelőzésére (ill. szeméremtest condylomák megelőzésére) javasolt, tehát más daganat megelőző hatása nincs. Ezért a férfiaknak az oltás felesleges. Az oltás előtt elvileg javasolt méhnyak HPV tipizálás, bár egyes vélemények szerint aktív fertőzött egyénnek is beadható az oltás, mivel az immunrendszer ?felkeltésével? a szervezet könnyebben le tudja küzdeni a fertőzést. Bár erről megoszlanak a vélemények, igazán még nincs jelen pillanatban elfogadott protokoll, hogy kinek és milyen korban javasolt az oltás beadása. A készítmény három oltással ad teljes védelmet, természetesen a védelem nem 100%-os, hiszen lehetséges, hogy a vírus más típusa okoz elváltozásokat vagy pedig az oltással nem szereztünk olyan védelmet, ami 100%-ban megelőzné a bőrelváltozások kialakulását. Az oltás ezért nem helyettesítheti az évenként rendszeres rákszűrés szükségességét. Az oltás mellett természetesen védekezni kell a nemi betegségek kialakulása ellen. Nagyon fontos a gyakori partnerváltás kerülése is.


        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-22 10:20:55; Megválaszolva: 2011. szeptember 07., 14:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: