• Menstruációs-hormonzavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

        32 éves vagyok, még nincs gyermekem, 1 éve voltam rákszűrésen, negatív lett.  Sok éven keresztül szettem fogamzásgátlót, majd a kimaradó vérzés miatt az orvosom abbahagyatta. Sajnos, azóta igencsak rendellenes a menstruációm. A vérvizsgálat szerint ugyan a megadott értéken belül volt a "sárgatest" hormonom, de eléggé az alján. Ezért kaptam homongyógyszert, mely valóban vérzést eredményezett. Ezt másfél éven keresztül hol kellett szednem, hol nem, de végleges eredményt nem hozott. Tavaly májusban hormon-szakrendelésre utalt be, ahol vérvizsgálat történt. Az októberben kapott eredmény alapján a doktornő nem adott orvosságot, sőt szerinte igazán teendő sem volt, mivel az értékeim jók lettek, 2 érték tért csak el, de azok annyira minimmálisan, hogy a doktornő szerint a gyógyszer többet ártana, mint amennyit használna. Tanácsa szerint várjak, míg kitisztul a szervezetem. Vártam, és így december 24.-én előbb barnás váladékban, majd cseppekben jelentkezett a vérzés, 10 napon keresztül, majd jan. 8-tól 10 napig tartó normális menstruációm volt. Ez után február 6.-án ismét elkezdődött a menstruációm, mely most már a 12. napon tart, és nem múlik el. Fájdalmaim nincsenek. Tudna nekem segíteni, hogy mi okozhatja a problémát, mennyire nagy a baj? Vagy valóban csak tisztul a szervezetem? 

        Köszönettel:

        Lilien

         

        WEBBeteg szakértő válasza a mensruáció témában

        Kedves Lilien!


        Lassan 2 hete tart a mensese, nem tudom, mennyire jár bő, alvadékos vérzéssel. Amennyiben úgy érzi, nem csökken a mennyisége, érdemes lesz elmennie egy vizsgálatra azért, hogy megállapítsák, mennyire vastag a méh nyálkahártyája, ez utalhat arra, hogy mennyi ideig tart még a vérzés. Gyógyszerszedés akkor indokolt, ha túl bő vérzés jelentkezik, ami túl sokáig tart. Az, hogy a szervezete "tisztul" valójában azt jelenti, hogy a hormonális kezelést megszüntetve igyekszik beállni a maga belső ritmusára.



        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-17 11:43:00; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 14:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: