• Laboreltérés? - női hormonok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        A laborvizsgálat (hormon) eredményei számomra némileg ellentmondóak, ennek tisztázásában szeretnék segítséget kérni, illetve hogy a kiváltó ok ismert-e, és vannak-e következményei az alábbi eltéréseknek.

        Naptár szerint a ciklus 14. napján készültek, tehát eszerint ovuláció körül.

        LH           19.62     IU/l         ref.   14- 95.6   IU/l

        FSH          4.30      IU/l         ref.    4.70- 21.50    IU/l

        Ösztradiol       488 pmol/l      ref.  315- 1828   pmol/l

        Progeszteron      1.23 nmol/l     ref. 2.4 ? 9.4 nmol/l

        A referencia tartományhoz az ovulációs fázis értékeit írtam. Viszont ez esetben az FSH szint alacsonyabb, és a follicularis vagy lutealis ref. tartománynak felel meg.   Az ösztradiol érték mindegyik fázisba belefér, míg a progeszteron az ovulációs fázishoz túl alacsony, follicularis tartományban van.

        Olvasatomban az FSH és progeszteron érték szerint follicularis, míg az LH (és ösztradiol?)és naptár szerint ovulációban voltam.   Vagy pusztán csak annyi lenne, hogy a vérvétel idején még nem történt meg az ovuláció? Az FSH/LH arány csak a ciklus 3. napján vizsgálandó?

        Ezek az eredmények mennyire tekinthetők kórosnak?     A fertilitást mennyiben befolyásolja?

        A többi  érték referencián belül volt. (pajzsmirigy, cortisol, prolaktin, tesztoszteron, ?)

         (Egyébként  24 éves vagyok, a ciklusom menarché óta rendszertelen, van hogy időre jön, van hogy nem, de 35 napnál nem rövidebb)

        köszönettel,

        Zsuzsanna

         

        WEBBeteg szakértő válasza a hormonvizsgálat témában

        Kedves Zsuzsanna!

        Nem igazán szeretem ezeket a referencia tartományokat, mert ahány labor, annyi féle érték.
        Szerintem hormonleletei jók, egyedül az LH/FSH arány magas, de középidőben ez is belefér. Szerintem az agyalapi mirigy hormonszinteket egyébként a vérzés 3. napján érdemes nézni, az megbízhatóbb.
        Igen, lehet, hogy tüszőérés előtt állt, és azért ilyen az arány.
        A kérdés az, hogy mi a panasz, ami miatt a hormonvizsgálatot végezték, mert ezt nem tetszett leírni.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor

        A kérdésre a választ a
        www.fokuszbanano.hu portál orvosszakértője írta >>Tovább a www.fokuszbanano.hu -ra!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-21 22:31:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 12:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot.A problémám a következő: Másfél éve szültem a harmadik gyermekemet,azután el lettem kötve.Már ugyanígy másfél éve nem jött meg a mensesem,de minden hónap elején( akkor lenne időszerű)ugyanúgy görcsölök. Pár napja azt...
        Tisztelt Dr. Szalóczy Péter! Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát, amit a legutóbbi kérdésemre kaptam, melyben írtam Önnek édesanyámról, akit 2018.08.15-én műtöttek méhrákkal. A mai napon sikerült beszélni édesanyám...
        Tisztelt Dr. Szalóczy Péter! Édesanyám 63 éves, 2018. augusztus 15-én műtötték méhrákkal. Pénteken kaptuk meg a szövettan eredményét, amit nem tudunk értelmezni. Az orvosával csak jövő héten tudunk beszélni. Nagyon hálásak lennénk, ha...
        Tisztelt doktorúr/doktornő A héten voltam orvosnál hüvelyi panaszok miatt amik akkor enyhültek nem talált semmi kórossat tapintásra sem uh on az orvos viszont 2 napja nagyon felerősödtek a tüneteim: hüvelybe végbélbe nyilaló fájdalom a...
        Tisztelt Dr.! Több mint egy hete késik a menstruációm, terhességi teszt negatív. Egy stresszesebb időszakomban vagyok, illetve nemrég kezdtem három műszakban dolgozni. Néhány héttel ezelőtt edzeni is elkezdtem. Van okom aggódni, vagy ezek a...
        Üdvözlöm! Párommal az első babánkat tervezzük. Augusztus 28.-án volt a menstruációm első napja, kiszámolva a peteérést, folyamatosan próbálkoztunk! Kalkulálásunk szerint, ha sikeres volt a megtermékenyülés, akkor a napokban történik...
        Tisztelt Doktornő! Két napja a barátom megujjazott, és éreztem hogy fáj és verzett is. Egyből abbahagytuk, de aznap és másnap is vereztem akkor csak barnás volt, most viszont piros a vér és elég bosegesnek mondanám. Ez mitől lehet? El fog...
        Tisztelt Doktornő! Régebb óta érzek viszketést intim tájon. Semmilyen bőrirritáció, pirosság, hólyag nem jelentkezett. Először azt hittem gombás fertőzés, canestent használtam. De a viszketés nem múlt el. Mi lehet ez, mivel...
        Tisztelt Doktor Úr! 50 éves nő vagyok. Az utolsó menstruációm 2017 novemberében volt. Már 2015 óta voltak kimaradozások. Szintén 2017 novemberében voltam utoljára rákszűrésen, amelynek P1-es lett az eredménye. Hüvelyi ultrahang vizsgálaton...
        Tisztelt Doktor Úr! Páromnak évek óta szemölcsök vannak a nemi szervén, kb 15-20éve szedtek is le neki, de azóta is elő-elő jön 1-1. Vett ACETOCAUSTIN-t, amit szokott időnként használni 1-2hétig (olyankor addig nem vagyunk együtt, azt mondja...