• Laboreltérés? - női hormonok

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        A laborvizsgálat (hormon) eredményei számomra némileg ellentmondóak, ennek tisztázásában szeretnék segítséget kérni, illetve hogy a kiváltó ok ismert-e, és vannak-e következményei az alábbi eltéréseknek.

        Naptár szerint a ciklus 14. napján készültek, tehát eszerint ovuláció körül.

        LH           19.62     IU/l         ref.   14- 95.6   IU/l

        FSH          4.30      IU/l         ref.    4.70- 21.50    IU/l

        Ösztradiol       488 pmol/l      ref.  315- 1828   pmol/l

        Progeszteron      1.23 nmol/l     ref. 2.4 ? 9.4 nmol/l

        A referencia tartományhoz az ovulációs fázis értékeit írtam. Viszont ez esetben az FSH szint alacsonyabb, és a follicularis vagy lutealis ref. tartománynak felel meg.   Az ösztradiol érték mindegyik fázisba belefér, míg a progeszteron az ovulációs fázishoz túl alacsony, follicularis tartományban van.

        Olvasatomban az FSH és progeszteron érték szerint follicularis, míg az LH (és ösztradiol?)és naptár szerint ovulációban voltam.   Vagy pusztán csak annyi lenne, hogy a vérvétel idején még nem történt meg az ovuláció? Az FSH/LH arány csak a ciklus 3. napján vizsgálandó?

        Ezek az eredmények mennyire tekinthetők kórosnak?     A fertilitást mennyiben befolyásolja?

        A többi  érték referencián belül volt. (pajzsmirigy, cortisol, prolaktin, tesztoszteron, ?)

         (Egyébként  24 éves vagyok, a ciklusom menarché óta rendszertelen, van hogy időre jön, van hogy nem, de 35 napnál nem rövidebb)

        köszönettel,

        Zsuzsanna

         

        WEBBeteg szakértő válasza a hormonvizsgálat témában

        Kedves Zsuzsanna!

        Nem igazán szeretem ezeket a referencia tartományokat, mert ahány labor, annyi féle érték.
        Szerintem hormonleletei jók, egyedül az LH/FSH arány magas, de középidőben ez is belefér. Szerintem az agyalapi mirigy hormonszinteket egyébként a vérzés 3. napján érdemes nézni, az megbízhatóbb.
        Igen, lehet, hogy tüszőérés előtt állt, és azért ilyen az arány.
        A kérdés az, hogy mi a panasz, ami miatt a hormonvizsgálatot végezték, mert ezt nem tetszett leírni.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor

        A kérdésre a választ a
        www.fokuszbanano.hu portál orvosszakértője írta >>Tovább a www.fokuszbanano.hu -ra!


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-21 22:31:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 12:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: