• Fertőzésre utaló tünetek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        Egy kérdéssel fordulok Önhöz. 4 évig szedtem fogamzásgátlót (akkor jöttem össze az első barátommal, akivel azóta is együtt vagyok, rajta kívül mással nem voltam együtt soha) de nyáron abbahagytam, mert többször jelentekeztek gombás fertőzésre utaló tüneteim, és úgy gondoltam, hogy a gyógyszernek tudhatóak be.

        Novemberben elkezdtem szedni egy fogyókúrás gyógyszert. Decemberben újból jelentkeztek, azóta kb. 3-szor fordult elő, de mindig elmúltak a tüneteim. Nem mondanám annyira gombás fertőzésnek, mert inkább csak külsőleg jelentkezik a húgycsőm és a nemi szervem körül kívűlről. Talán egy nagyon kicsit piros, de lehet, hogy természetes, nem viszket, nincs vizelési kényszerem sem, inkább olyan leírhatalan kellemetlen érzés. Általában két menstruációm között jelentekezik, és a menstruációm alatt elmúlik. Nem tudom, hogy ez mi lehet, vagy mivel lehetne kezelni. Félek, hogy esetleg nem okozhat-e meddőséget, mert pár éven belül a párommal szeretnénk majd gyereket. Páromnak semmilyen tünete sincs.

        Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a hüvelyfertőzés témában

        Kedves Kérdező!

        A tüneteket nem okozó folyás leggyakoribb oka a méhszájseb. Bizony ezt ki kell vizsgálni és persze kezelni is kell. Írok róla, aztán ha kell segítség, akkor szóljon.

        Folyásnak tekintünk minden olyan hüvelyváladékozást, aminek kellemetlen szaga van, viszket, csíp, közösüléskor fájdalmat, esetleg alhasi panaszokat okoz, vagy egyszerűen másfajta váladékozás jelenik meg, ami kellemetlen. Nem folyás a bővebb váladék, még akkor sem, ha esetleg a fehérneműn foltot hagy. Amennyiben a folyás léte kérdéses, akkor mindenképpen nőgyógyász orvoshoz kell fordulni, aki a hüvelyváladék levétele útján egyértelműen meg tudja állapítani, hogy van-e kóros váladékozás vagy sem. Az viszont nagyon fontos, hogy semmiképpen nem normális, ha egy nő minden nap betétet visel. A a bőséges hüvely váladékozásnak nincsen következménye, de a folyás ki nem kezelése krónikus gyulladást eredményezhet.
        olyás kialakulhat partnerváltás során, idegen WC használata után, uszoda, folyó vagy állóvízben való fürdés után, ill. szolárium használata után. Sőt a normál menstruációs ciklus során a menzesz előtti két hétben a hormonhatások úgy alakulnak, hogy a hüvelyben nő a pH és ekkor is fertőzés alakulhat ki, úgy hogy a belső hüvelyflóra valamelyik tagja túlszaporodik és folyást okoz. A szexuális élet során, ha a hüvelyben marad az ondó, akkor mivel az egy lúgos folyadék, kifolyása esetén átalakítja a savas pH-t a lúgos irányba és segít a fertőzés kialakulására arra hajlamos egyénekben. Terhesség alatt is gyakori a folyás, mert ilyenkor is a hüvely pH tartománya eltolódik a lúgos tartományba és ez is elindíthatja a folyás kialakulását. Tehát, amennyiben panaszok vannak, nem kell feltétlenül partnerváltást, vagy megcsalást keresni a hátterében.
        Méhszájseb: A méhszájseb nem igazi seb, ezért ne várjuk, hogy pár nap alatt meggyógyulunk belőle. A lényege, hogy az állandó irritáció miatt, amit a visszatérő folyások okoznak, a méhnyak belső nyálkahártyája kikerül a méhszáj felszínére és ezáltal ott egy vérzékeny más kinézetű hám alakul ki. Ennek a következményei egyrészt a bővebb váladékozás, ami a folyás melegágya. Másrészt pedig, bármi megsérti ezt a nyálkahártyát, vérzést okozhat.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-14 00:22:06; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 14:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: