• Nem tudok teherbe esni

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jo napot kivanok!

        32eves elvalt no vagyok,van egy 10eves lanyom az elozo hazassagombol.A jelenlegi parom 24 eves,ket eve elunk egyutt es szeretnenk babat,de hiaba.Szeretnem megkedezni hogy az andrologia kivzsgalasra kell e a hazi orvostol beutalo es hol talalhato ilyen inezmeny Komarom-Esztergom megyeben mert eddig csak Debrecen es Pesten talaltam

        Koszonom

         

        WEBBeteg szakértő válasza a meddőség témában

        Kedves Terhességet akaró!

        Persze az urológushoz nem kell beutaló, aztán majd az urológus megmondja, hova kell leadni az ondó mintát, de előtte kell urológiai vélemény. Az meg biztosan van bármilyen megyében.
        Meddőségről akkor beszélünk, amennyiben a pár rendszeres szexuális életet élve egy év alatt nem esik teherbe. Elvileg előbb is fel lehet keresni orvosát, főleg, amennyiben a partner nő elmúlt 30 éves.
        Természetesen a meddő pár kivizsgálása esetében mindig ki kell vizsgálni a férfi partnert is. Ez urológiai, andrológiai ambulanciákon zajlik.
        A női termékenység figyelése. Az első hónapban érdemes beszerezni egy digitális hőmérőt, mert az elég gyors, majd minden reggel a ciklus első napjától rendszeresen nézni az ébredési hőmérsékletet. Minden értéket fel kell jegyezni a papíron. A legegyszerűbb ébredéskor a hőmérőt bedugni a szájba, és ott tartani egy percig, majd leolvasni az értéket. Ezt kell vezetni a papíron. A tüszőrepedés napján elvileg csökkenés történik, majd azt követően felmegy a reggeli hőmérséklet 37,0C fölé. A hőmérséklet emelkedése előtt vagy alatt történik meg a tüszőrepedés. A legegyszerűbben erről úgy szerezhetünk tudomást, hogy ebben, vagy a következő hónapban a hőmérséklet jegyzésével párhuzamosan a reggeli első vizeletből LH tesztet is nézünk.Az ébredési hőmérsékletet azért érdemes nézni, mert segítségével meg lehet tudni, hogy a hőmérséklet emelkedés melyik fokán válik pozitívvá az LH teszt. Későbbiekben, pedig csak elég a hőmérséklet nézése, és akkor könnyedén ki tudjuk számolni, hogy mikor lesz pozitív a teszt, így nem kell elpocsékolni egy csomó tesztet. Amennyiben az LH teszt végzésének ideje kétséges, vagy pedig nem válik pozitívvá a teszt, úgy javasolt az orvosi kivizsgálás. Csak a hőmérséklet mérése nem érdemes, az LH teszt mondja meg 100%-san, hogy valakinek van-e tüszőrepedése vagy sem. Amennyiben nincs, akkor orvosi kezelést igényel. Amennyiben van, akkor tulajdonképpen a lényegen túl van az ember, akkor már csak kísérletezni kell. Természetesen, amennyiben így sem esik teherbe, akkor orvosi kezelés szükséges szintén.
        A vélt termékeny nap előtt pár nap szexuális élet szüneteltetés javasolt, mivel így lehet elérni, hogy megfelelő mennyiségű hímivarsejtet tartalmazzon az ondó, ami a sikeres terhességhez ugyanúgy szükséges. Amennyiben a módszer alkalmazása ellenére 3-6 hónap alatt nem esik teherbe a női partner vagy pedig az LH teszt egyszer sem lesz pozitív, akkor mindenképpen orvosi kivizsgálás és kezelés szükséges. A legfontosabb azonban az egész gyermekvállalás tekintetében a nyugalom és a türelem. Nagyon sok pár mindenféle kezelés után sem esik teherbe, aztán egyszer csak , amikor már lemondtak a gyermekről, akkor terhes lesz a női partner.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-14 00:49:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 12:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: