• Elváltozások a mellben!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/Doktornő!

        21 éves, egyetemista lány vagyok. Tavalyelőtt novemberben a nőgyógyász a bal mellemben csomót vett észre, amivel sebészhez küldött, aki a következő diagnózist adta:
        N602 Fibroadenomatosis mammae I.sin, a külső fenti négyzetben helyezkedik el, kisebb korlátozott elváltozás. Rögtön elküldött ehomammografiára (ultrahangos vizsgálat).
        A radiológus megállapította, hogy mindkét mellem glanduláris. A bal mellem külső fenti négyzetében o is megállapított kisebb ovális elváltozást nem meghatározott körvonalakkal (palpabilis), a legnagyobb elváltozás 7mm-ig megfelel benigni FA-nak. Az összegzés alatt ez állt: BI RADS 2. FA I. SIN.
        A következő ehomammografiás vizsgálatot 4 hónap múlva kellett megcsinálnom. Májusban az ultrahangvizsgálat után a radiológus ezt nyilatkozta: a bal mell külső fenti négyzetében polilobuliris inhomogén 12 milliméteres alakzat található, lényegesen megnövekedve az előző lelethez képest. Az összegzés alatt ez állt: BI RADS 4b balról. Ekkor azt mondták, hogy COORE BIOPSY-ra kell mennem. Két nap után rögtön elvégezték a biopszist, és a mikroszkopikus eredmény ez volt: hisztológiailag átnézhető, az anyagot vér és hipoceluláris kötőszövet fragment véredényekkel alkotja. Mirigyszövet részek nem találhatóak.
        Azt mondták, hogy nem veszélyes, semmi komoly, és nem mondták, hogy el kellene távolítani a csomót. A következő ultrahangos vizsgálatot szeptemberre mondták.
        Én már a kora tavasszal időnként éreztem, hogy fáj a csomó. Azt mondtam is az orvosnőnek, de ő erre nem fektetett hangsúlyt. Ezek a májusi vizsgálatok után a nyár folyamán is sokszor éreztem fájdalmat, és úgy éreztem, hogy a csomó meg növekedett. Szeptemberben az ultrahangvizsgálat azt mutatta ki, hogy a csomó meg növekedett, a mérete: 21 milliméter hosszú, és 7 milliméter széles, és hogy ez mellett keletkezett egy újabb csomó (szintén ugyanazon a helyen), amely 10 milliméteres. Az orvosnő azt mondta, hogy jóindulatú a daganat, és hogy minden rendben van, és hogy a következő ultrahangos vizsgálatra jöjjek egy év múlva.

        Azt szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint sem kellene eltávolítani? Az természetes, hogy fáj? Miért nő? És miért mondták, hogy csak egy év múlva jöjjek? És miért csak nézetik, miért nem kezeltetik - lényegében lehet ezt kezeltetni (orvossággal), vagy pedig csak el lehetne távolítani. Mi az Ön véleménye, tanácsa problémámról, és mit ajánlana?

        Lenne még egy kérdésem. Amikor 18 éves voltam, a nőgyógyász Diane 35 fogamzásgátló tablettát írt ki, mivel az arcbőröm eléggé zsíros, és pattanásos. Amíg szedtem, az arcom tényleg kitisztult, és a tablettákra semmi panaszom sem volt. Egy és fél év használat után abbahagytam a szedését, valahol azt olvastam, hogy nem ajánlatos hosszabb ideig a Diane 35 tablettákat szedni. Ez igaz? Néhány hónappal később egy másik nőgyógyász a Logest fogamzásgátlót írta ki, de ez mivel gyengébb, a bőröm tisztaságát már nem idézte elő. A Logest fogamzásgátló tablettákat az tavalyi év januárjáig szedtem, azért hagytam abba, mert azt hallottam, hogy a fogamzásgátló tabletta használata kihat a mellben lévő csomó növekedésére. Viszont a csomó így is tovább nőt.

        Ön szerint lehet kihatása a fogamzásgátló tablettának a mellben lévő csomó növekedésére? És Ön szerint folytathatom-e a tabletták szedését, és visszatérhetek-e a Diane 35-re?

        Válaszát előre is nagyon hálásan köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a mell, csomó témában

        Kedves Kérdező!
         
        A rendszeres követés valóban a helyes választás az Ön esetében. A hormonális aktív korban lévő nők esetén a kötőszövetes elemek jóindulató elváltozása gyakori. Azonban, ha mérete jelentősen nő ( a két centiméter még ez alatt van) , vagy kifejezett panaszokat okoz a műtéti eltávolítás szóba jön. Gyógyszeresen nem igazán kezelhetőek. A rosszindulatúságtól nem kell tartanai. Amennyiben panaszai fokozódnak keresse fel hamarabb orvosát.

         

         Dr. Boros Miklós sebész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-11 22:28:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 05., 12:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: