• Conisatio, méhnyakrákom lehet?

    Legfrissebb cikkek a témában
     
    Gyakori kérdések

    Tisztelt Doktor Úr/Nő!

    24 éves nő vagyok. Két hete volt loop-conisatiós műtétem P4 HSIL cytológia miatt (előtte pár hónapja P3 CIN I volt), melynek a szövettani eredménye a következő lett:

    A cervixkaparékból származó mintában részben cervicalis hámfoszlányok, a minta további részében helyenként subepitheliumtól megfosztott, dysplasticus laphámfoszlányok figyelhetők meg.
    A corpuskaparékként érkezett mintában részben proliferiációs jellegű endometrialis mirigyeket észleltünk, mely mellett a mintában gyulladásra, hyperplasiára, polypképződésre vagy malignitásra utaló jeleket nem azonosítottunk.
    A lapos conisatumot sorozatmetszetben feldolgozva ebben a squamosolumnaris junctió területe megfigyelhető volt, ebben helyenként a minta teljes szélességét érintően mirigykolonizáció, CIN III-ig terjedő érészavart mutató dysplasticus laphám volt megfigyelhető.
    Invasiv malignitást nem észleltünk. A dysplasticus epithelium extenzív mirigykolonizációval járt együtt, mely mind az ecto-, mind az endocervicalis exciosis vonalban megfigyelhető volt. A látott kép alapján az eltávolítás komplett volta nem bizonyítható, reconisatio végzése javasolt.

    Dg./vél. : CIN III/CIS, extenzív mirigykolonizációval, ecto-, endocervix érintettségével. Reconisatio végzése szükséges.

    Dg.: Súlyos cervicalis dysplasia

    (A kimetszett kúp mérete 14x7x4 mm volt)

    A kérdéseim a következők lennének:

    1. Hogy szerepelhet a diagnózisban egyszerre két vélemény? Én úgy tudom, hogy a CIN III rákmegelőző állapot, a CIS meg rák (azért nem mindegy)? Önnek mi a véleménye erről?

    2. Ha nagyobb darabot vágtak volna most ki, akkor a szövettan igazolhatott volna valamilyen előrehaladottabb, rosszabb diagnózisú állapotot, ami még esetleg a kisebb mintában nemlátszik?

    3. Ön szerint mik az eséleim a lelet alapján arra vonatkozóan, hogy a következő műtét megoldja a problémámat? Mennyire rossz ez az eredmény (főleg ez a mirigyes leírás hangzik rosszul)?

    4. Hogy fajulhatott pár hónap alatt CIN I-ből - lehet - rákká ez az állapot? Esetleg valamilyen agresszív rákfajtával van dolgom?

    Elnézést a hosszú levélért és sok kérdésért, de nagyon kétségbe vagyok esve. Fiatal vagyok és még nem is szültem, de majd szeretnék!

    Válaszát előre is köszönöm!

    Mona

    WEBBeteg szakértő válasza a conisatio témában

    Kedves Mona!

    Nyugodjon meg, bár a lelet ijesztően hangzik, de nincs definitív méhnyakrákja. A CIN III-as jelölés és a CIS ugyanazt jelenti: a méhnyak sejtjeit érintő, súlyos fokú hámeltérés, mely azonban nem meríti ki a valódi rák fogalmát. Rosszindulatú daganatról akkor beszélünk, ha: 1. a sejtek burjánzásnak indulnak, és áttörik a szövethatárt 2. később áttétet adnak. A méhnyak esetén a rák kialakulása kb. 10 éves folyamat, mely során az enyhe (CIN I), majd középsúlyos (CIN II) állapot után eléri a súlyos (CIN III vagy CIS) sejteltérést. A CIN = Cervicalis Intraepithelialis Neoplasia, azaz méhnyak sejtjeit érintő sejtburjánzás, a CIS = in situ méhnyakrák. Az in situ azt jelenti, hogy nem töri át a szövethatárt, tehát eltávolítva ezt a szövetrészt, nem is alakulhat ki rák. Kegyed esetében azért javasolják a késsel megismétlendő műtétet, mert pontosan ezt a szövethatárt nem tudták jól azonosítnai a LOOP műtéti anyagában. Bár még fiatal, én is javasolnám a műtétet, annak elvégzésével jelen eltérés gyógyítható, utána nyugodtan eshet teherbe és szülhet is.

    Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor

    A kérdésre a választ a www.fokuszbanano.hu portál orvosszakértője írta >>Tovább a www.fokuszbanano.hu -ra!

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    WEBBeteg szerkesztőség
    Orvos

     WEBBeteg Szakértő

    Kérdés: 2009-01-22 20:11:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 09:30

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Tisztelt Doktor úr/hölgy! A nőgyógyásznál hpv gyanúm igazolódott mit tegyek illetve ez a betegség mit foglal magában? Viszont P2es lett a citológiám, mindent rendben találtak csak ez a gyanú van. Illetve lehet e gyerekem ez miatt? Mitől...
    Tisztelt Hölgyem/Uram! Ma voltam nőgyógyászati ultrahangon. Lelet: A méhtest 42 mm átmérőjű. A méh homogén strukturájú. A méhnyálkahártya 19 mm vastagságú helyenként inhomogén szerkezetű. A petefészkek eltérés nélküliek. A...
    Tisztelt Doktor Úr! A nőgyógyász a trisequens tablettát írta ki nekem. Kb. 2 éve rendszertelen a menstruációm. Hormonalisan az ösztrogén szintén magas,a progeszteron szintem alacsony.allando petefészek cisztaim vannak. Kuretre is sor került....
    Tisztel Doktornő/ÚR! Évek óta fennálló havi bő vérzés és vashiányos vérszegénység megoldására az orvosom a Mirenat javasolta.2017.11.27 én fel is helyezte. Azóta szinte minden nap pecsételő barnázást tapasztaltam, ami nem ért...
    Tisztelt Doktor Úr/Nő! December elején volt missed ab műtétem (8 hetes terhesség volt). A műtét rendben zajlott, utána se görcs, se láz nem jelentkezett. Kontroll 1 hónap után volt, szinten minden rendben. 5 hét után jött meg az első...
    Tisztelt Doktor Úr! Tavaly szeptemberben fogamzásgátlót írt fel a nőgyógyászom, amit csupán csak 1 hónapig szedtem, mert nem volt jó. Pontosabban a 2. levél 5. szeménél saját döntésre hagytam abba, mert a bal lábam és a bal karom zsibbadt,...
    Tksztelt Doktor úr! Mi lehet a hüvelyemben egy kemény kicsi csomo? Mitől lehet? Mitől alakulhatott ki? Mikor a középső ujjamal megtapintom a hüvelyemben akkor kicsit fáj.
    T. Doktor úr! A következő problémával kapcsolatban szeretném az álláspontukat kérni: 45 éves múltam, van két nagylányom (17, 18 évesek) és a mai napig rendszeresen menstruálok. Tavaly december végén volt az utolsó menzeszem és rá két...
    Szep napot!! December 1-jén műtöttek üres petezsák miatt.A műtét után semmi panaszom nem volt, pár napig érzékeny volt a méhem. Az első menzeszem február 2-án jött meg, ami még most is tart. Nagyon görcsölök az elejétől, de 2 napja olyan...
    Üdvözlöm! Január 22.-én volt gyógyszeres abortuszom.Rendben lezajlott,pár nap múlva el is múlt a vérzésem.Február 2.-án a kontrollon közölték hogy minden a legnagyobb rendben.Mai napon(febr.06) menstruációs tüneteim ill.vérzésem...