• Szabad metformint szedni szoptatas alatt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorno/Ur! Kb. 3 eve diagnosztizaltak PCOS-val. Azonnal metformint kaptam, 8 honap mulva estem teherbe. A terhesseg 16. heteig szedtem ezt a gyogyszert. Kisfiam azota 17honapos elmult, de nekem meg mindig nem jott meg a menstruaciom. Igaz, meg 2x szoptatok naponta, de azert furcsallom. Egyeb panaszom, hogy masfel honapja 2 napig tarto pecsetelo verzesem volt es eleg surun faj az alhasam ketoldalt. Ujra szorosodik az arcom es mely, fajo, göbös pattanasok jelennek meg az arcomon. On szerint el szabad kezdeni a metformin szedeset szoptatas alatt? Vagy ezek a panaszok nem a PCOS miatt jelentkeznek? Valaszat elore is koszonom!

        WEBBeteg szakértő válasza a szoptatás témában

        Kedves PCOS!

        Azt nem szabad gondolni, hogy ha csak kétszer eszik Metformint naponta és kétszer szoptat, akkor nem jut át a gyóygszer. De bizony átjut, és sajnos mivel neki is olyan hatásokat okoz, ezért bizony hasi fájdalmakat és hasi görcsöket okozhat a gyermekének a metformin. Én a szoptatás idejére felfüggeszteném a metformint. Ugyanis a szoptatás alatt eleve össze- vissza van az embernek a menzesze. És hajhullás is előfordulhat, meg pattanás is, mivel ilyenkor a belső hormonok gátlódnak a prolaktin magasabb szintje miatt. Én most inkább szoptatnék, és szerintem majd utána szedjen ilyeneket.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-10 21:58:12; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 10:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: