• Kéttő méhem van.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! 28 éves nő vagyok. Egy nőgyógyászati vizsgálat során kiderült, hogy van egy fejlődési rendellenességem: két méhem és két hüvelyem van. Terhes lettem. A 5. héten vérzéssel kórházba kerültem és sajnos elvetéltem. Műszeres befejezés történt.(A jobb oldali méhemben volt a terhesség, de mindkét méhemet kitisztították, mert a bal oldaliból is véreztem) A napokban engedtek ki a kórházból. Amikor először kiderült számomra ez a rendellenesség nagyon meglepődtem és megijedtem mert én ilyenről még nem hallottam. Később kiderült, hogy nem olyan egyedi a problémám. Abban szeretném a tanácsukat kérni, hogy ilyen problémával is gond nélkül kihordható a terhesség, vagy esetleg szükség lehet valamilyen műtétre? (Ha nem muszáj, akkor nem szeretnék műtétet) Konkrétan ez szerepel a zárójelentésemen (amiből természetesen nem sokat értek): "Diagnózis: Uterus duplex bicornis bicollis, et vagina septa. Státusz: A hüvelybemenettől kb 1 cm-re kezdődően septált vagina. Két portio, két középnagy uterus, szabad környezettel. Az uterusok külön nem mozgathatók. Kolp: mindkét méhszájon ép hám." Már nagyon szeretnénk kisbabát a férjemmel. Soha nem szedtem fogamzásgátlót, és soha nem volt semmilyen nőgyógyászati problémám, menzesem 14 éves korom óta rendszeren van, 6-7 napig tart. Amikor eldöntöttük, hogy babát szeretnénk, kb. 4-5 hónap múlva a terhességi teszt pozitív lett. A mostani műszeres befejezés után 6 hét múlva javasolnak kontroll vizsgálatot, de addig is szeretném tudni, mik a lehetőségeim így, hogy két méhem van? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Kné

        WEBBeteg szakértő válasza a vetélés témában

        Kedves Kérdező!

        Bár a méh fejlődési rendellenességei közül talán a legszembetűnőbbel rendelkezik, mely első hallásra riasztó lehet, mégis emellett a legkönnyebb teherbe esni és terhességet kihordani. Mindenképpen bátorítanám majd a későbbiekben is baba vállalásra, jelenlegi vetélése nem azért zajlott, mert kettőzött a méhe. Műtéti korrekcióra ez a típus nem szorul.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor


         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-19 15:37:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 08:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: