• Prolaktin?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/úr! 5hónappal ezelőtt enyhe tejcsorgással és hosszan tartó menstruációs ciklus (50-60 nap) miatt fordultam orvoshoz(nőgyógyász),aki Mastodynon cseppek szedését tanácsolta, amit 3,5 hónapon keresztül szedtem.A menstruációs ciklus rövidebb lett, viszont volt egy 1hónapon át tartó pecsételő vérzéses időszak is, mely után elmentem hormonprofil vizsgálatra (eredmény minden negatív, prolaktin 420 körüli érték) valamint UH-ra ahol 5 cm-es cisztát találtak a jobb petefészekben. A Mastodynon cseppek szedését abbahagytam már a hormonvizsgálat előtt orvos tanácsára. 3héttel később votlam UH kontrollon (egy hete), akkor a ciszta már nem volt ott. Mivel más panaszom nem volt, további lépésre nem volt szükség. A problémám, hogy két napja újra jelentkezik a mellfeszülés és tejcsorgás enyhe préselésre...A párommal szeretnénk babát, próbálkozunk, egy gyermekünk már van. Kérdéseim a következők lennének: a hormonvizsgálat nem a ciklus 3. napján történt, ez nagyon befolyásolhatta a vizsg. eredményét? Ciszta tud felszívódni ilyen rövid idő alatt? A terhesség jele eseleg lehet a tejcsorgás is (ma a ciklus 21. napja)? Vagy most ugynott tartok mint 5 hónapja? Nagyon össze vagyok zavarodva,mitévő legyek? Kell-e lépnem valamit? Türelmét és válaszát előre is köszönöm: Judit

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Kérdező!

        Tejcsorgás esetén a ciklustól függetlenül is lehet a prolaktinszintben eltérés. Petefészekciszta fel tud szívódni 3 hét alatt is, de az is lehet, hogy kipukkad és úgy tűnik el. A tejcsorgás nem tartozik a terhesség klasszikus jelei közé. Ismételt hormonmeghatározásra lenne szükség, és hormoneredmény birtokában bromokriptin (tejapasztó) terápia mérlegelhető. Szükséges esetben képalkotó eljárásokkal a hormontermelés helye vizsgálható.

        Dr Lukács János nőgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-15 10:10:30; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: