• Méhpolip eltávolítása - Kaparás vagy tükrözés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatot végeztek rajtam és találtak a méhnyálkahártyán egy polipot. Kétféle beavatkozási módot említettek: „kaparás” illetve „tükrözés”. Milyen veszélyek és szövődmények lehetnek, illetve melyik a biztonságosabb, esetleg kevésbé megterhelő beavatkozási mód? Elmúltam 37 éves, szeretnénk még gyermeket, ezért szeretném, ha a lehető legkisebb kockázattal járna a műtét.

        WEBBeteg szakértő válasza a polip, méhpolip, eltávolítás témában

        Mindkét beavatkozás rövid vénás altatásban zajlik. A kaparás az tulajdonképpen az egészségügyi méhkaparás, amikor egy kis fém eszközzel a méhnyálkahártyát, és vele együtt a polypot is eltávolítjuk. A videoendoscopos műtét (méhtükrözés) során szem ellenőrzés mellett lehet megtekinteni a méh üregét, de a kaparást ott is elvégzik utána.

        Mindkét műtét gyakori a nőgyógyászatban, szövődményrátájuk alacsony. Ami előfordulhat, az fertőzés, esetleg a méh sérülése, ún. perforatioja. Én a szimpla küretet javasolnám első körben.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-11-10 20:46:42; Megválaszolva: 2008. november 10., 20:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: