• Méhnyakrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 26 éves nő vagyok.Vizsgálati eredményeim: HPV 16-os vírusom van,2007.01.-ben P3, ASCUS-LSIL, 2008.01.-ben CIN I-II, 2008.04.ben ASCUS, Kolposkopos eredmény:mellső ajkon ecetvilágos terület pontozottsággal,hátsó ajkon hasonlóképpen.Szövettan javasolt. 2008.06.-ban Conisatio,Frakcionalt curettage műtétet végeztek,melynek szövettani eredménye:2158.a-b-c/c8, a:Maliguitás nincs . Dg:Mérsékelt laphám dysplasia CIN I-II. LSIL. b-c:Maliguitás nincs.zömmel kezdeti secretict musali endauetrium(nem tudom kiolvasni rendesen). Épben történt a kivágás.(ezt mondták). 2008.10-ben a rákszűrés eredménye ismét P3 lett.Az orvosom ismétlést csinál 1 hét múlva. Azt mondta,hogy ha az is P3 lesz,akkor megint megműtenek,de akkor már a teljes méhszájat kiveszik. Kérdésem az lenne,hogy ez mit jelent? Kiveszik a méhet is vagy csak külön a méhszájat?(nem hallottam még olyat hogy a méhszájat veszik ki).Ez hasi műtétet jelent? Ezután még lehet gyermekem?Mire számíthatok? Köszönöm válaszát! Zs.Andy

        WEBBeteg szakértő válasza a méhnyakrák témában

        Kedves Kérdező!

        A méhszájat kivenni - sajnos azt okozhatja, főleg ha  egy kicsit nagyobb darabot vesznek ki a méhszájból, hogy esetleg a későbbi terhességekben nem lesz méhszája, ami megtartja a terhességet, hogy ne legyen vetélés vagy koraszülés. Persze nem veszik ki a méhszájat, hanem egy újabb konisatiot végeznek. Ami persze újabb szövet eltávolítás a méhszájból. Tehát csak ezt jelenti. Meg kellene próbálni esetleg más módszertt is alkalmazni vagy esetleg szorosan nyomon követni a citológiával a méhszáj elváltozást akkor esetleg elkerülhetné a műtétet. De mondjuk az orvosa jobban ismeri magát, tehát szerintem nyugodtan kövesse az utasításait, mivel 100%, hogy magának is a legjobbat akarja. Addig is türelem, és persze reméljük, hogy jó lesz a rákszűrése.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László 



           
         
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-18 13:34:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 06:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: