• Hogy előzhetem meg a hüvelygombát?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már harmadszor diagnosztizáltak nálam hüvelygombát. Mik válthatják ki ezt a megbetegedést, és mivel előzhetném ezt meg? Lehetséges, hogy meddőséget is okozhat a hüvelygomba? Mely gombák veszélyesek? Tablettás hormonális fogamzásgátlót szedek. Lehet ennek a mellékhatása a hüvelyérzékenység, és az alacsony libidó?

        WEBBeteg szakértő válasza a hüvelygomba témában

        Valószínűleg csak elvétve találunk olyan nőket, akiknek az életük folyamán nem fordult elő alkalomszerűen gombás hüvelyfertőzése. Sok tényező hajlamosíthat erre, mindenkinek meg kell találnia a megfelelő életmódot, amivel elkerülheti azt.

        Figyelni kell a megfelelő (pamut, nem szoros) fehérneműre, amit magas hőfokon tud mosni. A megfelelő tisztálkodásra, a megfelelő intim mosakodóval is figyelni kell. A sokféle termék közül a számunkra megfelelőt kiválasztani (lehetőleg ne legyen illatosított). Tampont nem szabad használni, és az illatosított betétet, illetve a tisztasági betétet kerülni kell. Lehet használni tejsavas irrigálót, de hetente 1-2 alkalommal elegendő. Időnként gyógynövényes (pl. kamillás) ülőfürdőt is érdemes venni.

        Ezen kívül fontos, hogy amikor Önnek fertőzése van, kezelni kell a partnert is. Ez nem azt jelenti, hogy a gomba fertőző betegség, ettől nem kell tartania. Használhatnak Candibene, vagy Canesten krémet. Ha a tünetek tartósan visszatérnek, akkor tartós kezelésre van szüksége.

        A hormonális fogamzásgátlóknak valóban lehet a mellékhatása a libidó csökkenése, ha úgy érzi nem megfelelő a tabletta, válasszanak másik készítményt kezelőorvosával együtt megbeszélve. Ha megfelelő a készítmény, akkor nem szükséges szünetet tartani. 6-8 éves gyógyszerszedés után azonban érdemes más fogamzásgátló módszert keresni.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-10 16:00:44; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 13:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: