• Menstruáció/végbéltájéki fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Juhász A. Gábor! Köszönöm, megkaptam válaszát, a menstruációmkor jelentkező erős végbéltájéki fájdalom problémámmal kapcsolatban! A problémámmal kapcsolatban még a következőket jegyezném meg és a következő kérdéseim lennének. A menstruációm gyerekkorom óta, hol erős görcsökkel, hol csak csekély alhasi fájdalommal jelentkezik. Ez nagyon változó. Az erős végbéltájéki fájdalom is hol jelentkezik, hol nem. Mióta megjött először a menstruációm, azóta már sokszor volt ez a problémám, csak valamikor egymást követő ciklusokkor érzem ezt, valamikor meg csak 3,4 hónaponta. Az Ön által írt endometriosis-al kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy ez pontosan mit jelent? A neten rákerestem és igaz sokat írnak róla, de a jelentését nem egészen értem. Annyit sikerült kivennem a leírásokból, hogy meddőséget is okozhat ez a probléma. Én 27 éves vagyok, a férjem pedig 26 éves és 5 éve szeretnénk már kisbabát. Meddőségi központba járunk több, mit 2 éve és túlvagyunk már 5 terminált kezelésen és 4 inszeminációs kezelésen, de a baba sajnos eddig még nem sikerült. Megakarom kérdezni, hogy az Ön által írt endometriosis betegséget az orvos megtudja állapítani nőgyógyászati vizsgálattal v. hüvelyi ultrahang vizsgálattal? Hogyan vizsgálják ezt a betegséget? Mi ennek a gyógyítási menete? Ön szerint elképzelhető az, hogy emiatt nem sikerül teherbeesnem? Az eredményeink egyébként jók. Én kapok csak egy kistüszőnövelő gyógyszert, hogy kicsit nagyobbak legyenek a tüszőim, egyébként minden rendben van a leleteinkkel. Válaszát előre is köszönöm: Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a endometriózis témában

        Kedves Kérdező!

        ,A leírtak megerősítik a gyanúmat, hogy esetleg van endometriosis a háttérben. Ez egy olyan betegség, ami tartós egészségkárosodást ugyan nem okoz, de meddőséggel nagyon gyakran társul. A menses alatt a vér nem csak kifelé, hanem a petevezetőkön keresztül a hasüregbe, befelé is tud folyni. Amennyiben ott a a méhnyálkahártya sejtjei megtapadnak a a hashártyán, kürtben, stb. akkor alakul ki az endometriosis. Én mindenképpen azt javaslom, hogy a további meddőségi kezelés és lombikos próbálkozások előtt legyen laparoscopia, azaz hastükrözéses műtét, van-e ilyen betegsége.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor 



           
         
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-18 22:45:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: