• Fogamzásgátlás és dohányzás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mostanában egyre többet cigarettázom. 3 éve szedek fogamzásgátló tablettát. Mennyire veszélyes ez így együtt?

        WEBBeteg szakértő válasza a szív- és érrendszer témában

        A dohányzás és a tablettaszedés veszélyes kombináció, mert fokozza a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának a valószínűségét. Függ az életkortól (idősebb nőkben gyakoribb), a naponta elszívott cigaretták mennyiségétől, a tabletta hormontartalmától.A nem dohányzók kockázatát alapul véve, az enyhe dohányzás (napi 10 szálnál kevesebb) 3,5-szeresére, erős dohányosoknál 20-szorosára növeli a kockázatát az érelmeszesedésnek, a szívinfarktus illetve az agyvérzés kialakulásának. Másrészről a krónikus dohányosoknál gyakoribbak a vérzési rendellenességek, és csökken a teherbeesés valószínűsége is.Ezért azt tanácsolom, hogy a többszörös kockázat csökkentése érdekében próbáljon meg leszokni a cigarettáról és használjon más hormonmentes fogamzásgátlási módszert.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-02-14 19:21:20; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: