• Dietetika

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        32 éves átlagos testalkatú nő vagyok. Szoptatok. Legutóbbi terhességem alatt terhességi cukorbetegség miatt diétáztam, terhesség után a cukrom visszatért a normális szintre. Ugyanakkor a koleszterin-szintem 7,5-8 közötti. Továbbá keresztallergia miatt valamennyi nyers gyümölcs és zöldség rettenetes torokkaparást és fülviszketést vált ki nálam, ezért egyre inkább mellőzöm ezek fogyasztását. Folsavtablettát szedek nagy mennyiségben a trombofiliám miatt. Mire figyeljek egy megfelelő étrend kialakításánál? Szükséges lenne mindenképpen, hogy mesterséges étrendkiegészítőket szedjek? Mennyire merjek szoptatás mellett vitaminkészítményeket beszedni? (A kismama-vitaminok, amiket szoptatósoknak is ajánlanak, azok meg amúgy is tele vannak még egy nagy adag folsavval, viszont az a dokim szerint meg nem elegendő mennyiség nekem). Előre is köszönöm a segítséget!

        WEBBeteg szakértő válasza a diéta témában

        Üdvözlöm!

        A folsav zöldségekben-gyümölcsökben fordul elö (spenót, brokkoli, banán, citrom, dinnye, bab, gomba), így ezek fogyasztása esetén is jut a szervezetbe. Terhesség, szoptatás alatt a bevitelt növelni kell, mely multivitamin formájában is elérhető. Túladagolás -tekintettel arra, hogy a vizeletben ürül- nem reális veszély. A magas koleszterinszint miatt érdemes lenne pajzsmirigy vizsgálatot végezni, ugyanis ennek alulműködése is járhat magas vérzsírszintekkel. Úgy gondolom mesterséges étrendkiegészítőket nem feltétlenül kell szedni, a párolt zöldségek fogyasztása esetén -amennyiben így fogyasztani tudja - is jut megfelelő mennyiségű vitamin, nyomelem a szervezetbe.

        Tisztelettel: Dr Miltényi Zsófia haematológus
         

        Kedves Kérdező!

        Szoptatás alatt nyugodtan szedhet vitaminokat, azoknak véleményem szerint nincs hatása a picire. Sajnos nem vagyok dietetikus, így pontos tanácsokkal nem tudok szolgálni a táplálkozást tekintve, viszont a Femibion nevű új vitaminkészítményt javasolni tudom, márcsak folsav igénye miatt is.

        Üdvözlettel: Dr. Juhász A. Gábor 



           
         
         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-11 23:13:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 12:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: