• Mikor érdemes hormonvizsgálatra menni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mikor érdemes vérvételre elmenni, hormonvizsgálat céljából? Ugyanis engem elküldött egy NEM orvos (hajgyógyász), mivel erősen zsírosodik, illetve hullik a hajam. Mondta, hogy amikor megjön a menstruáció, annak a 3. vagy 4. napján kell elmenni. Voltam is (nőgyógyásszal megbeszéltem, el is küldött vérvételre), eredményből egy még nincs meg (LH). Látom, hogy a különböző hormonoknál van: follikuláris, luteális fázis, ciklus közepe és posztmenopauza. És mindegyiknél más az értékhatár, tehát nem mindegy, hogy melyik szakaszban járok. Én melyikbe tartoztam, amikor levették a vérem (menstruácóm 4. napján vették le) Eredményeim: FSH: 6,38 Prolaktin: 212,0 Ösztradiol: 91,0 Progeszteron: 0,8 Tesztoszteron: 0,9 Ön szerint ezek az értékek mit mutatnak meg?

        WEBBeteg szakértő válasza a hormonvizsgálat, haj, zsírosodás témában

        A ciklus első fele a follikuláris fázis, a peteérést követő időszak pedig a luteális fázis. A ciklus közepe a peteéréskor van a 14. nap körül, posztmenopausa pedig akkor van, amikor már nincs menstruáció, ezt köznyelven klimaxnak nevezik. A 3. napon végzett hormonvizsgálat pedig alaphormonvizsgálat. A pontos ciklusnapokat az alábbi oldalon tekintheti meg:
        http://kbmpi.hu/diagnosztika/korlevelek/korl2003/repr_endo_060118.html
        Így már Ön is összehasonlíthatja a pontos értékeket. A hajgyógyász valószínűleg a tesztoszteron szintjére volt kíváncsi, hogy nem-e magasabb, mert ez okozhat zsírosabb bőrt, hajat, és acnékat is. Eredményeivel első körben keresse fel a nőgyógyász kollégát, majd elviheti megmutatni a hajgyógyásznak is.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-04 23:21:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 20:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: