• Toxikus sokk szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Többször hallottam már a toxikus sokk szindróma kifejezést tamponhasználattal kapcsolatban. Pontosan mit is jelent ez?

        WEBBeteg szakértő válasza a toxikus sokk témában

        A toxikus sokk szindróma egy ritka, de veszélyes betegség, amely nemcsak nőkben, hanem férfiakban és gyerekekben is előfordulhat. Főként műtétek vagy szülés után, sérülések esetén vagy menstruáció alatt. A betegséget egy olyan baktérium okozza, ami a szervezetben normálisan is jelen van. A betegségek fele menstruáló nőknél fordul elő, főleg tampont használó nőknél, de akkor is előfordulhat, ha az illető egyáltalán nem használt tampont. A menstruáció bármely időszakában jelentkezhetnek a tünetek: hirtelen magas láz, hányás, hasmenés, fej- és torokfájás, szédülés, ájulás, leégéshez hasonló bőrtünet. Ha ilyen tüneteket észlel a tampont el kell távolítani,és mihamarabb orvoshoz kell fordulni.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-02-11 21:38:59; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: