• Menopauza mióma vérzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Sajnos csak a jövő hétre kaptam időpontot orvosomtól, és addig nagyon megvagyok ijedve, hogy esetleg komoly problémám is lehet. 48 éves vagyok, és van egy elég nagy méretű miómám, melyről évek óta t0 karakter. 5955 karakter maradt SMS kód: udok. Komolyabb panaszt sosem okozott. Tavaly februárban elmaradt a menzeszem, majd egy fél év kimaradás, és néhány hasizom tornát követően észre vettem pecsételést. A tornát abbahagytam, majd a pecsételés is elmaradt.Elmentem az orvsomhoz, aki 3D-4D-s hasi nőgyógyászati ultrahanggal is megnézett. A nagy miómán kívül nem talált semmi komolyat, endometrium csíkszerűen látható 6 mm volt. A petefészkeimet viszont nem látta. Kérdésemre azt mondta, ha valami lenne, akkor azt észre venné, mert így is megmutatkozna. A tornát nyugodtan folytathatom, nem kell abbahagyni. A panaszaimra még azt mondta, hogy ilyen nagy miómánál ne is csodálkozzam, egyébként évek óta a műtétet javasolja. De, mivel úgy voltam vele, hogy most már elmarad a menzeszem, talán elkezd zsugorodni a mióma is, így felesleges volna a műtét, meg persze félek is tőle nagyon. Az orvosom azt mondta, ez a mióma nem fog zsugorodni. De vajon miért? De ami még inkább aggaszt, hogy most egy évre újból megjött a menzeszem, 4 napig tartott. Voltak előzmények, úgy mint mell érzékenység, puffadás,stb. De itt még nem ért véget, mert a menzesz utáni 6. napon, pont szobabiciklizést követően, egy kicsi vér pöttyöt vettem észre a fehérneműn. Azóta nem szobabicikliztem, és nem is vettem észre semmit. Most kissé megvagyok rémülve, mi lesz majd a diagnózis.A petefészekráktól és a méhtestráktól félek nagyon. Nem vagyok túlsúlyos, viszont nem szültem. Lehetséges az, hogy egy fél év alatt, mikor az orvosomnál voltam útóljára, azóta kialakulhatott valami komoly probléma is? Lehetnek ezek a panaszok a miómától, vagy esetleg hormonzavar, vagy ez már csak kizárólag komoly bajra utalhat? A mozgás fontos volna, de már nem merek semmit sem csinálni, mert mintha utána lenne mindig valami probléma. Előre is nagyon köszönöm megnyugtató válaszát! Tisztelettel: Dóra

        Dr. Szalóczy Péter válasza a nagyobb mióma témában

        Kedves Kérdező! Mind a petefészek, mind a mióma kapcsán félelmeitől megnyugtathatom. Mindvégig nagy miómáról beszél, de az ultrahangos pontos méretet nem jelzi. Mert kisebb miómák valóban tüszőhormon termelés menopauzális megszűnésével 1-2 év alatt visszafejlődnek, Az igazán nagyok pl, női ökölnyi már nem biztos. Kérdés, hogy egy, vagy többszörös, a hashártya felé vagy a méh ürege felé domborodik-e. Ez utóbbi gyakran okozója lehet panaszainak. Ha fél éve nem volt ultrahang ellenőrzése, mindenképpen meg kell ismételni, ha nőtt, vagy nyálkahártya közeli, jobb lenne a műtét.Az ultrahang a vérzés érthetőségét is megindokolja a nyálkahártya vastagsága és a mióma elhelyezkedése értelmében. Bízzon orvosa véleményében.A műtét rutin, de nem veszélyes kellemetlenség. Nyugodtan tornázzon a vizsgálatig.


        Kérdés: 2018. április 16., 13:28; Megválaszolva: 2018. április 16., 18:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Laparoszkópos mióma műtétem lesz május 9-én, egy 6 cm körüli és egy 4 cm körüli miómám van. Gyakran alacsony a vasam (kicsivel a határérték alatt, vérszegény nem szoktam lenni), ezért időnként kb 2 hónapig...
        Azzal a panasszal fordulok Önökhöz, hogy barátnőmnek (17 éves) első közös szexuális együttléteink után (márc 16 17 18) elkezdtek meglehetősen fájni a mellei, mellbimbói. Megjegyzem neki ezek voltak az első szexuális együttlétei bárkivel....
        Tisztelt Doktornő! Urológusom Cifrinol 500 mg antibiotikumot írt fel nekem visszatérő nászutas cystitisre, amelyből egy szemet kell bevennem minden szexuális együttlét után. Emellett Symicia nevű fogamzásgátlót szedek. A kérdésem az, hogy az...