• Édesség miatt?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Rendszeres gombás fertőzésem van. A páromat is kivizsgálták, de nincs semmi baja. A párom orvosa azt ajánlotta, ne egyek édességet. De ennek mi köze van a hüvelygombához?

        WEBBeteg szakértő válasza a hüvelygomba témában

        Tiszelt Hölgyem!

        Az édesség fogyasztása csak része az úgynevezett "candida-diétának".  Vannak olyan elméletek, hogy a táplálkozásunkat befolyásolva tudjuk segíteni az egész szervezetünk egyensúlyát, így például a bélflórát, a hüvelyflórát az egészséges állapotba lehet billenteni. Úgy gondolom, hogy elsőként meg kellene keresni a valódi okot a gyakori fertőzések hátterében, ami nem könnyű feladat. A hüvelyváladék tenyésztése, a tisztálkodási módszerek, a megfelelő alsónemű kiválasztása ennek mind része.

        A tenyésztéssel célzott kezelést lehet indítani, és minden esetben a párját is kell kezelni, nem fontos, hogy "csak" gomba van a háttérben, vagy hogy őt kivizsgálva nem találtak kórokozót. Ha valóban csak gomba mutatható ki, akkor az igazán makacs fertőzés esetében folyamatos kezelésre van szükség több hónapig, mind szájon át szedhető gyógyszerrel (hetente egy kapszula), mind a lokális higénia módosításával.

        Vannak, akiknek sokat segít a savas irrigálás (lactaciddal, esetleg ecetes vízzel meghatározott kombinációban). A hüvelyt belülről csak irrigálással lehet tisztítani, a vulvát pedig javasolt csak tiszta vízzel, hiszen előfordulhat túlzott irritáció a sokféle illatanyagot tartalmazó intim lemosóktól. Ez vonatkozik az illatosított betétekre, és a tamponhasználat is tilos! A helyesen megválasztott alsónemű alapvető fontosságúl. Az anyag mindenképpen jó nedvszívó legyen, és nem szabad szorosnak lennie. A nadrág se legyen extra szűk, mert akkor hiába a jó alsónemű. A műszálas anyagokat mindenképpen kerüljük. A jó minőségű fehérneműt pedig magas hőfokon kell mosni a fertőtlenítés miatt.
        Emellett természetesen a diétát is kipróbálhatja, de nem hiszem, hogy szó szerint be kell tartani, kiegészítésnek talán használ. Jobbulást kívánok.

        Tisztelettel: Dr. Farkas Ágnes szülész-nőgyógyász rezidens

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-12 22:49:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 19:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: