• Rákszűrés kérdések

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Az elmúlt 11 hónapban két késes konizáción estem át. Első Carcinoma In Situ második cin1 szövettannal, második műtét már ép szél volt 3mm. Azóta két méhszájösszetapadás miatt volt altatásos tágításom, majd lassan 3 hónapja hormonmentes spirált helyeztek fel az összetapadás megelőzésére. Februári rekonizáció óta most volt a 2.citológiám, de mostani leleten a traszf.zóna hiányzik,de negatív a kóros neopl.elváltozásokra. Elég jól "kiokosodtam" az elmúlt 1 évben ebben a támában rengeteg publikációt és tanulmányt olvastam, de ezt nem tudom hova tenni. Az első szövettan szerint kimetszették a tr.zónát, a második szövettanon már nem volt reprezentált, viszont a májusi citológián (negatív) nem volt jelölve hogy hiányzik ez a zóna, most pedig hiányzik. Sajnos a rekonizáció óta vannak a problémáim, mind az összetapadás, mind a köztes vérzések, görcsök, s a spirál gondolom ezekre még rátett. Legutóbb a rákszűrés levételekor ultrahang 13 mm-es endometriumot írt le, pedig azelőtt egy héttel volt egy rövid 3 napos vérzésem, ami nem volt a megszokott nagy mennyiségű, de ezek szerint nem vált le teljesen a nyálkahártya hisz ha maradt 13 mm akkor gondolom sokkal vastagabb volt.. Kérném segítségét a nyálkahártya és a tr.zóna hiányának kérdésében. (Hpv tesztem negatív lett májusban) Köszönöm

        Dr. Kiss György válasza a Rákszürés kérdések témában

        Tisztelt Hölgyem ! A transzformációs zóna a méhnyakat kivülről boritó, többrétegü el nem szarusodó laphám és a nyakcsatorna hengerhámjának találkozásánál van, vagyis a külső méhszájnál. Ez tekinthető a női szervezet "Achilles sarkának" is, hiszen ez a kétfajta hám soha nincs nyugalomban-állandóan "vetélkednek " egymással és ha eközben HPV érintettség is van, akkor a virus hatására lehet, hogy nem tipikus, hanem atypusos laphám, vagy hengerhám alakul ki a transformátiós zónában -és elindul a kóros sejtek képződése. Önnél, a mütétek során a külső méhszájat a tranformátiós zónával, a kóros folyamattal együtt eltávolitották és a kimetszés már az ép szövetben történt. A mütétek után ez a tranformatiós zóna kialakul, de helyileg feljebb kerülhet , igy a kenet értékelésénél nem tudják jelezni. A nyálkahártya vastagsága oestrogen hormon tulsulya miatt alakul ki többnyire, ezért, egy hormonpanell vizsgálat /vérvétel/ látszik célszerünek. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2017. szeptember 28., 17:35; Megválaszolva: 2017. szeptember 29., 10:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: