• Hpv és konizáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Január végén szültem-zavartalan terhesség-indított,de természetes szülés-a 6 hetes kontroll utan P3 cytológia leletet kaptam a kezemben LSIL HPV bejelölve rajta.3 hónap múlva kontroll,amikor is tipizálásra is el lett küldve a minta.aminek az eredménye hpv 16 magas kockázat-cytológiai lelet ugyanaz P3.Panaszom ezirányban nincs.Viszont a doktorom azt mondta,hogy lehetne várni még 3 hónapot ujabb szövettan,immunerosites stb...de Ő inkább megcsinálja a konizációt-elő is vagyok jegyezve már a műtétre.Nagyon félek-kérdésem Ön szerint is indokolt a konizáció?illetve akkor ez megoldhatja a problémámat?terhességem alatt és elott is mindig P2 leleteim voltak-ezert nem ertem,hogy most mitol P3 és ez a magaskockazatú hpv...köszönöm valaszát! H.A.

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        Humán papilloma vírussal a magyar nők 25%-a fertőzött. A HPV jelenleg több mint 130 fajtája ismert, amelyből 40 típus okozhat betegségeket a nemi szerveken. A humán papilloma vírus által okozott betegségek hosszú lefolyásúak, a rákmegelőző állapotokon keresztül fokozatosan alakulnak ki, ami azt jelenti, hogy a szövet hámrétege kórosan elfajult, és nagyobb valószínűséggel alakul ki ciszta vagy daganat ezeken a helyeken. A fertőzés a szexuális együttlétek alatt a bőrön vagy a nyálkahártyán keletkező mikrosérüléseken át jut a szervezetbe. A vírus lappangási ideje több évig is elnyúlhat, ugyanis nincsenek tünetei, amik alapján felfedezhetjük. A méhnyakrák 99,7%-ban a HPV-fertőzés következménye, ez az egyetlen olyan ma ismert vírus, amelyről biztosan tudják, hogy méhnyakrákot okozhat. Átlagosan százból egy fertőzött hölgynél alakul ki a méhnyakrák, azonban időben észlelve kezelhető és gyógyítható a fertőzés. Éppen ezért kiemelkedően fontos a méhnyakrákszűrés évente minimum egyszeri elvégzése minden szexuálisan aktív nőnél. A daganatos megbetegedés kockázata függ attól, hogy a fertőzést okozó vírus alacsony vagy magas rizikójú csoportba tartozik-e, ezenkívül a szervezet ellenálló képességétől, genetikai hajlamosító tényezőktől, környezeti hatásoktól és a fertőzés fennállásának időtartamától. A méhnyakrák kialakulásának kockázata legyengült immunrendszer esetén – dohányzás, stressz, korábbi daganat, öröklött hajlam – magasabb, ezért ilyenkor akár félévente is érdemes elvégeztetni ezt a fájdalommentes szűrővizsgálatot. HPV 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58 A magas rizikójú fertőzések a hüvely, a végbélnyílás, illetve a szeméremtest nyálkahártyáját támadják meg, és megfelelő kezelés nélkül kóros sejtelváltozásokat okozhatnak. A HPV 16 és 18-as típusok okozzák a méhnyakrákos megbetegedések 60-70%-át. A méhnyakhámon látható kóros hám esetén a conisatio elvégzése tanácsos.


        Kérdés: 2017. szeptember 20., 17:19; Megválaszolva: 2017. szeptember 25., 21:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: