• HPV vírus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! 2,5 évvel ezelőtt HPV okozta Condyloma szemölcseim voltak. A HPV-t kimutatta a cytológiai vizsgálat is. Tipizálás nem történt akkor. Tavasszal ismét előjött néhány szemölcs, Condyline kezelés és Isoprinosin tabletta szedését követően elmúlt. Most a rákszűrésnél tipizálás is volt. És már a 11-es tipus nincs a szervezetemben viszont a 39-es tipusa kimutatható volt a szervezetemben még most is. Az orvosom azt mondta nem kell szednem Isoprinosint rá, semmi teendőm, majd fél év múlva ismét cytológia szükséges (az elmúlt 2,5 évben félévente ismételjük). Érdeklődni szeretnék, hogy nem lehet valamit tenni azért, hogy eltűnjön a szervezetemből? 2,5 év elég hosszú idő ahhoz, hogy az immunrendszeremnek le kellett volna küzdenie. Ha magától nem tette meg, nem lehet valamivel elősegíteni? Nagyon aggódom, hogy nehogy méhnyakrák alakuljon ki attól, hogy évek óta a szervezetemben van a vírus. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        Az emberben kialakuló rosszindulatú daganatos betegségek 15%-a valamilyen vírus hatására jön létre. A méhnyakrák a világon a második leggyakrabban előforduló nőket érintő rosszindulatú daganattípus, melynek kialakulásához a HPV bizonyos altípusai járulnak hozzá. A humán papillómavírus valójában ún. DNS vírusok családja, melynek több mint 100 tagját különböztetik meg. A kéz, illetve a láb bőrén előforduló típusok érintkezés útján fertőznek, ezek a kéz és láb szemölcseiért felelősek, a genitális területen nem hoznak létre számottevő elváltozást. Egészségügyi szempontból sokkal fontosabbak a nemi úton terjedő vírusok, melybe körülbelül 40 altípus tartozik. Ezeket a rák kialakulása szempontjából magas kockázatú és alacsony kockázatú csoportra, valamint egy harmadik, nem kategorizált csoportra osztják. A négy leggyakoribb típus a HPV-16, 18 (ezek magas kockázatúak) és a HPV-6, 11 (alacsony kockázat).A HPV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható. Igazolt fertőzés esetén (főként ha az nagy kockázatú típussal történt) különösen fontos a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés, hogy az orvos az esetlegesen kialakuló daganatot minél hamarabb, minél korábbi stádiumban felismerje. Alkalmanként a fertőzés gyógyítása érdekében indirekt módszerrel a szervezetet speciális immunerősítő szerekkel próbálják a fertőzés legyűrésére bírni – ennek a terápiának azonban egyénenként igen változó a hatékonysága. A HPV fertőzés megelőzésében a kockázati faktorok kiiktatása szerepel. Mivel ez egy szexuális úton terjedő betegség (STD), nagyobb a fertőzés kockázata a korai nemi életet kezdőknél, illetve azoknál, akik gyakran cserélgetik szexuális partnereiket. A gumióvszer csökkenti a fertőzésveszélyt. További megelőzésére védőoltást alkalmazható. Kialakult fertőzés esetén a dohányzás fokozza a méhnyakrák kialakulásának kockázatát, így ettől az amúgy is káros szenvedélytől már csak emiatt is érdemes tartózkodni.


        Kérdés: 2017. szeptember 15., 19:31; Megválaszolva: 2017. szeptember 15., 21:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: