• Mióma, Esmya, terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2015.október 11-én kisfiam született.5 hónappal később terhes lettem.Éreztem,hogy valami nincs rendben.8 hetes ultrahangon az orvosom nagy nehezen egy ökölnyi nagyságú miómát talált a baba mellett.A terhesség megszakítást ajánlotta.Azt mondta,hogy abortusz után vissza fog húzódni a mióma.3 hónappal később közel 10 cm-es lett és az orvosom a méh eltávolítást ajánlotta.Subserosus miómáról beszélünk,ami a méh hátsó falán terül el.Mondtam,hogy a méh eltávolításról szó sem lehet,Esmyát kezdtem el szedni és átmentem másik orvoshoz.Az első Esmya kezelés befejezése után 2 és fél hétre megjött,majd 26 nappal később ismét,így akkor elkezdtem a másodikat.A daganat nem csökkent. Az új orvosom azt mondta,hogy Esmya kezelések között próbálkozhatunk a babával,mert ha sikerül teherbe esnem,akkor a terhesség alatt csökkeni fog a mióma.A második Esmya kezelést június 22-én fejeztem be.Azóta nem volt menstruációm.Július 11-én nagyon enyhe barnás folyás jelentkezett,néhány napig tartott.Majd terhességi tüneteket vettem észre magamon.Augusztus 14-én elmentem az orvosomhoz.Vizsgálat során megnagyobbodott,puha méhet állapított meg.Majd az ultrahangon csak a miómát látta,ami szerinte nőtt és azt mondta most már elkellene távolítani,de a műtét során lehet,hogy nem tudják megmenteni a méhem.Közölte,hogy mostanában ne várjak menstruációt.2 nap múlva (augusztus 16-án) csináltam egy tesztet,ami halvány pozitív lett.Viszont még ezen a napon vérezni kezdtem,ami másfél napig tartott,nem görcsöltem,nem volt darabos,majd 3 napig csak pecsételgettem.Csináltam még egy tesztet (tehát a 2 teszt között 3 nap telt el) ismét halvány pozitív lett.Az orvosom 2 nappal később vérvételre küldött.Tegnap tudtam meg,hogy alacsonyabb a hCG-m,mint kellene és azt mondta az orvosom,nincs baba.Szerinte a terhességi tüneteket a mióma okozza.A pozitív teszteket nem tudja,talán azokat is.A mensesre nem tud választ adni. hogy miért nincs.Végül azt mondta,hogy a másfél napos vérzést mensesnek vesszük.Önnek mi a véleménye?

        Dr. Kiss György válasza a mióma témában

        Tisztelt Hölgyem ! Az Esmya kura során valóban előfordulhatnak vérzési rendellenességek, a vérzés kimaradást/, főleg, hogy vérvétel alkalmával a bélta HCG szint a terhességet kizárta/ . Rendetlen vérzés esetén az egészségügyi curettage lehetősége is felmerülhet. A myomáról nagyon nehéz véleményt mondani, kezelőorvosának abban igaza van, hogy csak a mütét során dőlhet el, hogy a myoma eltávolitása során mennyire sérül a méh ürege, ezért a mütét megfontolandó. Tekintettel az Ön korára, lehetőleg kerülni kell a méheltávolitást. Üdvözlettel: dr.ÍKiss.


        Kérdés: 2017. augusztus 23., 15:30; Megválaszolva: 2017. augusztus 23., 22:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: