• Barnás folyás, hormonzavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr! A problémám az, hogy kb. 5-6 nappal a várt menstruációm előtt barnás folyás jelentkezett, ami a rendes menstruációig fenn is állt. Ez a barnázás nem minden menstruáció előtt jelentkezik, de párszor már tapasztaltam. Fájdalmaim, görcseim nincsenek. A menstruációm egyébként el szokott húzódni 8-10 napig. Általában az 1. napon még alig van vérzés, a 2. napon rendesen van (de ilyenkor se túl nagy mennyiség, éjszaka például alig van valami), a többi napon pedig egyre kevesebb (éjszakánként már semmi nem jön ki). A menstruáció alatt sincsenek nagyon görcseim, maximum az 1. és 2. napon enyhe alhasi fájdalom. Egyébként kb. 2 hónapja a pajzsmirigyemben találtak két göböt, amik nem rosszindulatúak, és a vérvétel sem mutatott ki kóros eredményt (a TSH szintem normális értéken belül volt). Ettől függetlenül egyéb panaszaim vannak, pl. pattanásos bőr, hajhullás, töredezett körmök, néha hangulatingadozások. Kérdésem, hogy ezek a problémák illetve a fentebb említett menstruáció előtti barna folyás és kevés menstruáció normálisnak mondható-e vagy valami hormonzavar okozza? Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A tünetek hormon zavarral magyarázhatóak.A peteérés hiánya miatt csak ösztrogén hormon van jelen.Ennek mennyiségétől függően épül fel a méhnyálkahártya.Csökkenése esetén a megvastagodott méhnyálkahártyát nem tudja fenntartani, ezért jelentkezik a barnás folyás a menstruáció előtt.Egyéb tünetek is emiatt jelentkezhetnek. Ez összefügghet a pajzsmirigy betegséggel. Gyógyszeres kezelés jön szóba kellő kivizsgálás után.Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.


        Kérdés: 2017. július 18., 09:09; Megválaszolva: 2017. július 18., 18:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: