• Asc-us

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr, Meglehetősen tanácstalan vagyok,kérem segtsen! Áprilisi cytológiai eredményem; Metaplasia Nem neoplasticus sejteltérés Atypusos laphámsejtek Ismeretlen jelentőségű(ASC-US) Erre kaptam klion kúpot,majd megismételték a rákszűrést,melynek az eredménye; Hámelváltozás,CIN 1 Javasolt műtét Leep konizáció,az orvos szerint ajánlott,de várhatok is vele.Itt más kezelést nem kaptam,felkerestem egy nőgyógyász-onkológust,aki nem javasolja a műtétet még,hpv tipizálást ajánl,és ettől függően műtétet. Valóban várhatok? Vagy ne késlekedjek? Panaszom nincs,menstruációm rendben van,bár meglehetősen sok,de ez mindig is igy volt.A másik problémám,sokat fáj az egyik mellem,csomót nem érzek benne,uh rendben,mammográfia eredménye még nem érkezett meg.Az orvos szerint mastophátiás eltérés,amire figyelni kell mert rosszindulatúvá válhat. Édesanyám mellrákban hunyt el 69 évesen... Köszönöm válaszát!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a cytológia témában

        Kedves Kérdező! Egyet értek az onkológussal.Azaz: HPV tipizálás javasolt,és ha magas kockázatú vírust eredményezne, akkor érdemes konizáció egyszerű műtétével szövettanilag igazolni, egyben befejezni a macerát. Nyugodtan várhatja az eredményeket, semmi sürgető nincsen.Ami a mell problémát illeti, évente mammográfia kötelező, majd a mammográfia eredménye szerint lépni. Nem hiszem, hogy egyenlőre probléma lehetne.S vérzések ebben a korban általában erősebbek és a ciklus rövidebb időnként ismétlődik. Ha kell, egyszerű gyógyszerekkel korrigálható.


        Kérdés: 2017. június 24., 19:12; Megválaszolva: 2017. június 27., 20:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: