• Szovettan es kerdesekno

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur! Mellekelem a rekonizacios szovettanomat mellyel kapcsolatban lennenek kerdeseim remelem atment a melleklet. Mindket mutet éles késes volt ea a masodiknal sok oltessel kellett lezarni a sebet eros verzes miatt. Latszik hogy mekkora reszt vagtak ki, mely ha jol ertelmeztem melysegeben 20 mm ezen leletben. Az elso konizacio ( 2 honappal a rekonizacio elott) abban pedig 17×15×8 mm. Hogy lehet hogy a mostani UH szerint a mehnyakam 23 mm. Az operalo orvosom es egy masik orvos nezte az ultrahangot. Ugy tudom a noi mehnyak 3 cm koruli nagysagu. Nekem 28 mm-ert vagtak ki melysegeben. Masik kerdesem hogy az elso szovettan altal a "transformacios zonaban 12 es 4 ora kozott sulyos,helyenkent CIS elvaltozas figyelheto meg. Ezen a szakaszon es 5-6 ora iranyaban is mersekelt displazia is megfigyelheto mely egy helyen eleri a rezekcios sikot." Tehat ezt ugy kell elkepzelni hogy volt egy CIS elvaltozas es egy masik gócban kezdodott egy masik elfajulas mely azonban meg csak cin1-ig jutott? Vagy az CIS-hez kapcsolodik? Meg csak annyit hogy a szovettanon az "endocervicalis mirigyek atipia nelkul" mondat azt jelenti hogy a belso mehnyak kaparek tiszta? Mert aggodok hogy ott esetleg lehet valami csunyasag amit nem lattak a szovettan vizsgalatakor.. Nagyon koszonom a valaszt, s megemlitenem hogy az orvossal jo kapcsolatot apolok, de ezeket nem kerdeztem meg tole mert nem szeretnem ha "tudalekosnak" konyvelne el en viszont szeretem erteni az egeszsegemmel kapcsolatos dolgokat.

        Dr. Kiss György válasza a Szövettan és kérdésekno témában

        Tisztelt Hölgyem ! Köszönöm levelét, kérdései nagyon jók és egyáltalán nem "tudálékosak " . A méhnyak hossza valóban 3 cm körüli és a két hidegkéses beavatkozás során a méhnyak nagyrésze eltávolitásra került megelőzendő a további rosszindulatu folyamatokat. A 12 és 4 óra táji elváltozás egyértelmüen malignus , az 5-6 óránál észleltek csak kezdődó kóros folyamatra utalnak Ön tökéletesen jól következtet és a " belső, méhnyak kaparék is egyértelmüen negativ képet mutat. Összefoglalva: az operciók során a rosszindulatu elváltozások el lettek távolitva és a CIS olyan, kezdeti malignus elváltozást jelent, ami még nem invaziv, vagyis ahol a folyamat még nem törte át a hámszövet és kötőszövet közötti basaslis membránt. Kérem, nyugodjon meg, de a szoros és rendszeres cytológiai vizsgálat, HPV tipizálás, kolposzkópia ajánlott a jövőben. Üdvözlettel: dr.Kiss. PS: a melléklet nem jött át.


        Kérdés: 2017. június 11., 09:08; Megválaszolva: 2017. június 11., 09:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: