• Konizáció utáni rákszűrés eredménye

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A következőkben szeretném kérni a segítségét, véleményét.Tavalyi évben nyáron volt egy konizációs műtétem P4 Cin III. eredmény miatt. Sajnos nem sikerült ép széllel kimetszeni a kóros részt. Ismételt rákszűrésre kellett mennem tavaly szeptemberben, melynek az eredménye már a bethesda szerint lett kiértékelve, ennek eredménye: A méhnyak nem gyulladásos rendellenessége, kóros neoplasztikus hámelváltozások, Lsil (enyhe), HPV gyanúja. Az orvos ismételt rákszűrést és HPV tipizálást javasolt. 2017. januárban volt a következő szűrés, ennek eredménye: Cervicalis dysplasia, a minta megfelelő értékelhető volt, viszont be van jelölve a technikai probléma (sejtszegény, elégtelenül fixált), gyulladás reaktív hámelváltozással, kóros flóra, kóros neoplasztikus hámelváltozások, Atípusos sejtek nem meghat. ASCUS és alatta be van jelölve a Nem zárható ki hsil (ASC-H). Az orvos felírt egy macmiror nevezetű kúpot, melyet végig használtam. Rendszeresen járok rákszűrésre, amikor 2 évvel ezelőtt az első HPV tesztet csinálták, akkor HPV73 volt a diagnózis, a most januárban készült HPV teszt eredménye viszont „egyéb magas kockázatú hpv negatív, hpv16 negatív, hpv18 negatív. Több helyen olvastam, hogy ha negatív a hpv, akkor kb 5% az esélye, hogy kialakuljon a méhnyakrák. Szeretném kikérni a Doktor Úr véleményét, mit gondol a fent leírtak alapján, mennyire számít ez az eredmény rossznak, mennyire súlyos az állapotom? Jelenleg már 2. hónapja nem jött meg a menstruációm, ami korábban nem fordult elő, lehet ennek köze a fent leírt eredményekhez? A legutóbbi cervix citológiai lapomra, amit januárban készítettek, ott a javaslatnál az ismételt cyt. és kolp. lett bejelölve, ez pontosan mit jelent? Mennyi idő múlva javasolt újabb szűrés és a „kolp” rövidítés mit jelent? Köszönöm szépen a segítséget!

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        Az fontos információ, hogy a kimetszés az épben történt-e, vagyis a kóros sejteket tartalmazó részeket eltávolították a konizáció során, tehát a kimetszés vonala nem halad át kóros sejteket tartalmazó részen, és az Önben maradt szövetrészek igen nagy valószínűséggel már nem tartalmazzák ezt a fentebb említett rákmegelőző állapotot. Ha nem az épben történt a kimetszés további beavatkozás mérlegelése szükséges,ismételt konizáció jön szóba. A cyt.és kolp.:ismételt kenet vizsgálat és a méhnyak kolposzkópos vizsgálatát jelenti.


        Kérdés: 2017. április 25., 11:46; Megválaszolva: 2017. április 25., 15:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: