• Mi a teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Szeretném szíves véleményét kérni! Évek óta van a jobb petefészkemen egy 47X34X44 mm átmérőjű, a bal oldali petefészkemen pedig egy 15X20X26 mm-es jóindulatú ciszta. Sokáig semmilyen panaszt nem okoztak, azonban az utóbbi időben néha nagyon gyenge a menzeszem vagy el is marad, majd pár nap múlva pecsételő vérzésem van akár heteken keresztül is, a következő menzeszig. Előfordul, hogy hónapokon keresztül minden 2. hónapban ezt tapasztalom, de olyan is, hogy fél évig semmilyen panaszom nincs, rendben van a ciklusom. Nőgyógyászom azt mondja, ne törődjek a cisztákkal, a problémára fogamzásgátló tablettát írt fel: Lindynette20-at, én azonban hamarosan szeretnék majd kisbabát. Részt vettem egy hormonvizsgálaton, aminek az eredménye a következő lett az egyik „problémás” hónapban: A ciklus 4. napján: LH 7,12 U/L follikuláris fázis : 2,12 - 10,89 U/l ovulációs fázis : 19,18 - 103,03U/l luteális fázis : 1,20 - 12,86 U/l posztmenopauza : 10,87 - 58,64 U/l FSH 7,69 U/L follikuláris fázis : 3,85-8,78 U/L ovulációs fázis : 4,54 - 22,51 U/L luteális fázis : 1,79 - 5,12 U/L posztmenopauza : 16,74 - 113,59 U/L Prolaktin 514,7 mIU/L Referencia nem terhes esetben: 70,8..566,5 Ösztradiol 167,4 pmol/L follikuláris fázis : 99,1 - 447,9 pmol/l ovuláció fázis : 348,7 - 1589,5 pmol/l luteális fázis : 179,9 - 1068,3 pmol/l posztmenopauza : <73,42 pmol/l Tesztoszteron 0,9 nmol/L 0,4 - 2,6 TSH 2,130 mIU/L 0,400 - 4,000 A ciklus 21. napján: LH 24,58 U/L follikuláris fázis : 2,12 - 10,89 U/l ovulációs fázis : 19,18 - 103,03U/l luteális fázis : 1,20 - 12,86 U/l posztmenopauza : 10,87 - 58,64 U/l FSH 8,36 U/L follikuláris fázis : 3,85-8,78 U/L ovulációs fázis : 4,54 - 22,51 U/L luteális fázis : 1,79 - 5,12 U/L posztmenopauza : 16,74 - 113,59 U/L Ösztradiol 230,9 pmol/L follikuláris fázis : 99,1 - 447,9 pmol/l ovuláció fázis : 348,7 - 1589,5 pmol/l luteális fázis : 179,9 - 1068,3 pmol/l posztmenopauza : <73,42 pmol/l Progeszteron 4,3 nmol/L follikuláris fázis : 0,98 - 4,83 nmol/l luteális fázis : 16,40 - 59,02 nmol/l posztmenopauza : <0,25 - 2,48 nmol/l I. trimeszter : 15,04 - 161,35 nmol/l II. trimeszter : 61,72 - 144,05 nmol/l Tesztoszteron 2,1 nmol/L 0,4 - 2,6 Kortizol 460,3 nmol/L 6 éves kor felett délelõtt 185-624 nmol/L délután <276 nmol/L Szeretném kérdezni, hogy Ön szerint mi a teendő, szedjem a fogamzásgátlót ideiglenesen? Félek, ha eljön az idő, nehezen esek majd teherbe, a cisztát kiműtetni se szeretném, mert úgy hallottam, valakinek petefészekkel együtt veszik ki, nekem pedig már mindkét oldalon van. Mi a véleménye a progeszteron tartalmú kenőcsökről? Valóban felszívódhat bőrön keresztül a hormon? A progeszteronon kívül a többi érték normálisnak tekinthető? Létezik egyáltalán hatásos gyógyszer a ciszta eltüntetésére vagy a hormonális eltérés kezelésére? Kellemetlen, de fokozott szőrösödést is tapasztalok az arcomon egy ideje, valamint fáradékony és rosszkedvű, feszült vagyok, a vérnyomásom alacsony, PSVT és vitiligó is kialakult az utóbbi egy évben. Ezeket okozhatja a ciszta vagy nézessek meg más hormonokat is? Nagyon köszönöm, ha időt szán rám, várom válaszát! Tisztelettel: Anikó

        Dr. Szalóczy Péter válasza a kétoldali petefészek ciszta témában

        Kedves Anikó! Nem tudom, mely intézmény áll gyógyteendői hátterében, de nem értek egyet velük sem, Önnel sem teljesen. Egy ekkora ciszta mindenképpen eltávolítandó több okból. Vélhető tüszőhormon tartalmával belezavarhat ciklusába, elnyomja az ovulációt, ahogyan az alacsony Progesteronja jelzi, hogy ebben a ciklusban biztosan nem ovulált. Rendetlen vérzései hátterében is ez lehet. Így an mielőbbi teherbeesése jelenleg szinte kizárt. Cisztás petefészek mellett ovuláció gyógyszeres stimulációt nem végezhetünk, mert gorombán megnövelnék a cisztát. Ma már nem a teljes petefészek eltávolítás a műtéti megoldás. Korszerű laparoszkópos technikával parányi sebzéssel petefészek rezekcióval, ép petefészekszövet visszahagyásával a teherbeesés érdekében maximális konzervativizmussal lehet operálni akár mindkét oldalt. Egy ekkora ciszta megrepedés veszélyével és vérzéssel járhat terhességben a nyomási és területváltozási viszonyok miatt, ami sürgős műtéti beavatkozás jelentene. Laparoszkópos műt5étet csak rendszeresen laparoszkopizáló, jól felszerelt és ebben nagy gyakorlatú intézet végezzen, nem tudom, az önöké ilyen-e. Az összes többi melléktünet nem ciszta függvény. Fogamzásgátló kúra ez esetben csak eredménytelen , ha rövidesen és ciszta nélkül terhességet szeretne.


        Kérdés: 2017. április 20., 16:24; Megválaszolva: 2017. április 20., 23:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: