• Mi a teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Szeretném szíves véleményét kérni! Évek óta van a jobb petefészkemen egy 47X34X44 mm átmérőjű, a bal oldali petefészkemen pedig egy 15X20X26 mm-es jóindulatú ciszta. Sokáig semmilyen panaszt nem okoztak, azonban az utóbbi időben néha nagyon gyenge a menzeszem vagy el is marad, majd pár nap múlva pecsételő vérzésem van akár heteken keresztül is, a következő menzeszig. Előfordul, hogy hónapokon keresztül minden 2. hónapban ezt tapasztalom, de olyan is, hogy fél évig semmilyen panaszom nincs, rendben van a ciklusom. Nőgyógyászom azt mondja, ne törődjek a cisztákkal, a problémára fogamzásgátló tablettát írt fel: Lindynette20-at, én azonban hamarosan szeretnék majd kisbabát. Részt vettem egy hormonvizsgálaton, aminek az eredménye a következő lett az egyik „problémás” hónapban: A ciklus 4. napján: LH 7,12 U/L follikuláris fázis : 2,12 - 10,89 U/l ovulációs fázis : 19,18 - 103,03U/l luteális fázis : 1,20 - 12,86 U/l posztmenopauza : 10,87 - 58,64 U/l FSH 7,69 U/L follikuláris fázis : 3,85-8,78 U/L ovulációs fázis : 4,54 - 22,51 U/L luteális fázis : 1,79 - 5,12 U/L posztmenopauza : 16,74 - 113,59 U/L Prolaktin 514,7 mIU/L Referencia nem terhes esetben: 70,8..566,5 Ösztradiol 167,4 pmol/L follikuláris fázis : 99,1 - 447,9 pmol/l ovuláció fázis : 348,7 - 1589,5 pmol/l luteális fázis : 179,9 - 1068,3 pmol/l posztmenopauza : <73,42 pmol/l Tesztoszteron 0,9 nmol/L 0,4 - 2,6 TSH 2,130 mIU/L 0,400 - 4,000 A ciklus 21. napján: LH 24,58 U/L follikuláris fázis : 2,12 - 10,89 U/l ovulációs fázis : 19,18 - 103,03U/l luteális fázis : 1,20 - 12,86 U/l posztmenopauza : 10,87 - 58,64 U/l FSH 8,36 U/L follikuláris fázis : 3,85-8,78 U/L ovulációs fázis : 4,54 - 22,51 U/L luteális fázis : 1,79 - 5,12 U/L posztmenopauza : 16,74 - 113,59 U/L Ösztradiol 230,9 pmol/L follikuláris fázis : 99,1 - 447,9 pmol/l ovuláció fázis : 348,7 - 1589,5 pmol/l luteális fázis : 179,9 - 1068,3 pmol/l posztmenopauza : <73,42 pmol/l Progeszteron 4,3 nmol/L follikuláris fázis : 0,98 - 4,83 nmol/l luteális fázis : 16,40 - 59,02 nmol/l posztmenopauza : <0,25 - 2,48 nmol/l I. trimeszter : 15,04 - 161,35 nmol/l II. trimeszter : 61,72 - 144,05 nmol/l Tesztoszteron 2,1 nmol/L 0,4 - 2,6 Kortizol 460,3 nmol/L 6 éves kor felett délelõtt 185-624 nmol/L délután <276 nmol/L Szeretném kérdezni, hogy Ön szerint mi a teendő, szedjem a fogamzásgátlót ideiglenesen? Félek, ha eljön az idő, nehezen esek majd teherbe, a cisztát kiműtetni se szeretném, mert úgy hallottam, valakinek petefészekkel együtt veszik ki, nekem pedig már mindkét oldalon van. Mi a véleménye a progeszteron tartalmú kenőcsökről? Valóban felszívódhat bőrön keresztül a hormon? A progeszteronon kívül a többi érték normálisnak tekinthető? Létezik egyáltalán hatásos gyógyszer a ciszta eltüntetésére vagy a hormonális eltérés kezelésére? Kellemetlen, de fokozott szőrösödést is tapasztalok az arcomon egy ideje, valamint fáradékony és rosszkedvű, feszült vagyok, a vérnyomásom alacsony, PSVT és vitiligó is kialakult az utóbbi egy évben. Ezeket okozhatja a ciszta vagy nézessek meg más hormonokat is? Nagyon köszönöm, ha időt szán rám, várom válaszát! Tisztelettel: Anikó

        Dr. Szalóczy Péter válasza a kétoldali petefészek ciszta témában

        Kedves Anikó! Nem tudom, mely intézmény áll gyógyteendői hátterében, de nem értek egyet velük sem, Önnel sem teljesen. Egy ekkora ciszta mindenképpen eltávolítandó több okból. Vélhető tüszőhormon tartalmával belezavarhat ciklusába, elnyomja az ovulációt, ahogyan az alacsony Progesteronja jelzi, hogy ebben a ciklusban biztosan nem ovulált. Rendetlen vérzései hátterében is ez lehet. Így an mielőbbi teherbeesése jelenleg szinte kizárt. Cisztás petefészek mellett ovuláció gyógyszeres stimulációt nem végezhetünk, mert gorombán megnövelnék a cisztát. Ma már nem a teljes petefészek eltávolítás a műtéti megoldás. Korszerű laparoszkópos technikával parányi sebzéssel petefészek rezekcióval, ép petefészekszövet visszahagyásával a teherbeesés érdekében maximális konzervativizmussal lehet operálni akár mindkét oldalt. Egy ekkora ciszta megrepedés veszélyével és vérzéssel járhat terhességben a nyomási és területváltozási viszonyok miatt, ami sürgős műtéti beavatkozás jelentene. Laparoszkópos műt5étet csak rendszeresen laparoszkopizáló, jól felszerelt és ebben nagy gyakorlatú intézet végezzen, nem tudom, az önöké ilyen-e. Az összes többi melléktünet nem ciszta függvény. Fogamzásgátló kúra ez esetben csak eredménytelen , ha rövidesen és ciszta nélkül terhességet szeretne.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2017. április 20., 16:24; Megválaszolva: 2017. április 20., 23:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! A napokban észleltem, hogy a nagyajkak bal oldalán a leg szélén szemérem domb kezdetétől a hüvely bemenetig érzékeny kis pattanás szerű dudorok vannak egyre jobban kezdet fájni,,kis égő érzést is érzek még kicsi...
        Tisztelt Dr. Úr!! segítséget szeretnék kérni nőgyógyászati leletem értelmezéséhez Has puha betapintható kórós nyomásérzékenység nincs VV.: portion ép hám r nagy uterus sejthető de az incooperábilitás miatt nehezen megitélhető hasi...
        Tisztelt Doktor Úr, Azért fordulok önhöz mivel az elmúlt néhány alkalommal mikor lefeküdtem a párommal vérzés jelentkezett (élénk piros, híg), de semmilyen kellemetlen érzését nem tapasztaltam, és az aktus után azonnal el is múlt....
        Tisztelt Dr . Úr /Nő!! A nőgyógyászati konziliumi leletemhez szeretnék segítséget kérni öntől ez áll rajta : has puha betapintható kóros nyomásérzékenység nincs. VV.:portion ép hám. R-nagy uterus sejthető de az incooperábilitás miatt...
        Ahogy írtam már fent még mindig panaszaim vannak. A műtét helyén jobb oldalon egy pontban fáj. Olyan érzést érzek mint ha a húgyhólyagom kiakarna szakadni, ez ilyen feszítő érzés. Emelni egyáltalán nem tudok. És a jobb oldalon zsibbadó...
        Üdvözlöm. 4 hete kezdtem el fogamzásgátlót szedni. Előtte rengeteget fájt a hasam, leginkább köldök alatt, erősen görcsölt , sokszor nyilalt a méhemtől egész lentig, mint a terhesség utolsó szakaszaban. Sokszor szédültem ezért tesztet...
        Tisztelt Doktor Úr! 2,5 év után tegnap méhnyakrákszűrésen vettem részt. A vizsgálathoz kolposzkópia is tartozott (korábbi rákszűréseken nem emlékszem ilyenre), mely során a következőt találták: "A külső mégszájnál 12 és 6 óra...
        Tisztelt Doktor úr! 3 héttel ezelőtt nőgyógyászati vizsgálaton voltam rendszertelen, megváltozott állagú menstruációs panaszokkal, ahol a hüvelyi ultrahang jobb oldali petefészek cisztát mutatott ki. Sajnos az orvos a ciszta méretét nem...
        Tisztelt dokto úr! Méheltávolításom volt. Kivártuk a férjemmel a hat hetet ahogy kell. Hat hét után szeretkeztünk de szúró fájdalmat éreztem és vérzett de csak addig egy kicsit utána nem volt vérzés. A kérdésem az lenne ez nagy baj?...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő ! Egy pár órája észrevettem , hogy barnás , véres túrós állagú folyásom van. Fájdalmat nem érzek, de diszkomfort érzetem van vizelés után. Május 22-én volt utoljára menstruációm , ami a szokottnál rövidebb volt...