• Carcinoma In situ, továbbiak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Korábban már írtam Önnek, decemberi hidegkéses konizációm eredménye CIS lett,nem ép széllel majd a február végi szintén hidegkéses rekonizáció eredménye a következő: """"""Többrétegű el nem szarusodó laphámmal borított nyálkahártyarészletek,melyek kb 6 órának felfogott fonaljelölésnek megfelelően egy rövid szakaszon enyhe laphámatypiát mutat.A transformátiós zóna itt nem reprezentált.A közelebbi resectios szél (feltehetően ectocervicális) 3mm.A hám alatti strómában enyhe idült gyulladásos infiltráció alakult ki.Endocervikális mirigyek atypia nélkül. Cervix és corőus kaparék atypia és malignitás jelei nélkül."""""" Az orvos tájékoztatott, hogy sikerült a műtét,3 havonta kontroll citológia. A két műtét között volt hasi-mellkas-kismedence ct és kismedence Mr melyek nőgyógyászat szempontjából negatívak lettek, csak epekő ábrázolódott. Mivel tervezünk mégegy babát a férjemmel,rákérdeztem erre az orvostól és azt mondta, hogy 1 évnyi negatív citológia után lehet próbálkozni, de hogy miért,azt nem fejtette ki,én viszont szeretném tudni. Azt is mondta, hogy több konizációt nem lehet végezni, mert nagyon kis méhnyak maradt ( első műtétnél 17*13*8 mm másodiknál 30*25*20 mm-es a kivágott rész). Hpv tesztjeim tavaly voltak 9 hónap különbséggel, mindkettőn HR 51-es típus igazolódott. Arról elfelejtettem tájékoztatást kérni, hogy mivel már rákos sejtek voltak a szövettanban, így nálam a jövőben fokozott e a kiújulás, vagy amennyiben HPV negatívak vagyunk a férjemmel, ilyen esetben nincs nagyobb kockázat későbbi ismételt rákos sejtburjánzásra? Oltást is felveszem az első citológia után, de sajnos az 51-es törzs pont nincsen benne a legújabb oltóanyagban sem. Mégegy utolsó kérdés: A jövőben egy töbszörösen varrott méhszájon hogyan lehet korrektül citológiát venni? A rekonizáció 50 perc volt mert nagyon véreztem közben, több öltés kellett,nem lehetett leégetni a sebet) Minden évben eljártam 18 éves korom óta citológiára, tavaly háromszor is voltam,melynél az első kettő negatív lett, és a novemberin jött ki a cin3. Köszönöm szépen a válaszait, nagyon kedves hogy időt szán rám ismét és elnézést a terjedelemért.

        Dr. Kiss György válasza a Carcinoma in situ témában

        Tisztelt Hölgyem ! Köszönöm bizalmát. A CIS diagnózis azt jelenti, hogy malignus sejtek vannak jelen, de maga a folyamat még nem törte át a basalis membránt, tehát inváziót nem mutat és még nem szabadult el a kötőszövetbe, valamint az ér - és nyirokerek felé. Valószinü, hogy a mütéttel sikerült minden malignus szövetet eltávolitani, de kérem hallgasson kezelőorvosára , aki 1 év tünetmentességet szeretne elérni. Maga a babaproject is igen kockázatos, hiszen az operált / csonkitott / méhszáj és nyakcsatorna miatt a 40 terhességi hét kiviselése során is több komplikáció adódhat pl: koraszülés. Kérdései nagyon jók, az 1 év várakozást valószinü a biztonság kedvéért szabta ki a Kollega, továbbá meg kell mondanom, hogy Ön valóban a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozik és a 3 havonkénti cytológtiai vizsgálatot és HPV tipizálást nem tartom magam részéről tulzásnak 1-2 évig. Többről , sajnos korrekt előrejelzést nem áll módomban adni- ennyit tudunk jelenleg-talán genetikai faktorok is közrejátszhatnak, de kérem, higyje el a tapasztalatot / saját/ - hogy, az évtizedekkel ezelőtt operált CIS-s páciensek , még napjainkban is jó egészségnek örvendenek. Ez nem bizatás,ez a valóság. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2017. március 30., 07:18; Megválaszolva: 2017. március 30., 18:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: