• Hasi és medence CT eredmény, rosszindulatú elváltozás ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A CT leletemmel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Előzmények: Erős alhasi fájdalmak miatt fordultam orvoshoz, majd ultrahangos vizsgálattal a lelet szerint találtak nálam: egy 62x56mm-es többrekeszű, kisebb részt folyadékot, nagyobb részt sűrű bennékű cystikus képlet, benne látható endovegetatios növedékkel. A tervek szerint ezt laparoscopiás műtéttel tervezik/tervezték eltávolítani. Azonban a laboreredményem nem lett jó. A CA-125 értékem nagyon magas, 193 lett, ezért elküldtek CT vizsgálatra. A CT leletemen a következők szerepelnek: Rekeszek ovarialis képlet miatt kérik vizsgálatát, 14 napos szabály keretében Has, medence CT vizsgálat, 95ml Visipaque adásával. A basalis tüdőterületeken gócos eltérés nem látszik, pleuralis folyadék nem különíthető el. A máj normális nagyságú és halmozású, gócot nem tartalmaz. Az epehólyag normális nagyságú és felvastagságú. Epeút tágulat nem azonosítható. Lép, mellékvesék kórós eltérés nélkül ábrázolódtak. A vesék helyzete, alakja, nagyysága, parendhymvastagsága és halmozása szabályos. Kóros meszesedés, üregrendszeri tágulat nem figyelhető meg. Uretertáfulat nem azonosítható. A húgyhólyag közepesen telt, ép kontúrú. Az uterus az életkornak megfelelő, balra helyezett. A jobbovariumnak megfelelően kb. 7cm-es, bal oldalon kb. 36mm-es, részben folyadék denzitású, részben halmozó belső növedéket tartalmazó terület látható. A hasi érképletek tágassága, lefutása szabályos, a vese hilusok magasságában néhány, 8-10mm-es nagyságú lymphoglandula megfigyelhető. Kóros folyadékgyülem, bélfali megvastagodás nem azonosítható. Csont destructio nem került látótérbe. Vélemény: Cystusos térfoglaló folyamat mindkét ovariumban Suspect nyirokcsomók a vese hilusok magasságában A konkrét kérdésem az volna, hogy mekkora az esély rá, hogy rosszindulatú az elváltozás, illetve Ön milyen beavatkozást feltételez ezen lelet ismeretében. Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Kiss György válasza a Hasi és medence CT eredmény,rosszindulatu elváltozás ? témában

        Tisztelt Hölgyem ! Tekintettel az Ön korára, első lépésként a diagnosztikus laparoscópia adhatna legtöbb felvilágositást, melynek során szövettani feldolgozásra is vehetnének mintát mindkét petefészekből. A szövettan eredménye határozhatná meg továbbiakban a teendőket. A magas Ca125 valóban nyomasztóan hat és felvetheti a radikalitást is / petefészkek eltávolitása /, de ismétlem a szövennai diagnózis birtokában tud csak az operatőr ilyen döntéseket meghozni. Köszönöm a bizalmat ! Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2017. március 25., 12:29; Megválaszolva: 2017. március 25., 13:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: