• méhtest polip

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr, kérdeztem Öntől a múlt héten, csak az volt az érzésem,hogy lehet,hogy véletlenül egy másik kérdésre válaszolt.Mivel én nem véreztem, Ön pedig vérzésről írt. Ezért újra kérdeznék. A problémám,hogy négyszer távolítottak el a méhemből polipot hiszteroszkópiával. Soha semmilyen panaszom nem volt, nem véreztem stb. Most az ultrahangon azt látták,hogy a méhnyálkahártya meg van vastagodva, polipot nem látnak tisztán, de lehet hogy az is van. Az eddigi szövettani eredmények mindig rendben voltak, nem volt rosszindulatú elváltozás. A rendelőben már kerültem több orvoshoz, az egyik azt mondja,hogy ki kell vetetni a méhem, de most már sürgősen, a másik,hogy ez nem probléma, csak hormongyógyszert kell szedni.Egyáltalán nem mindegy,hogy ilyen helyzetben melyiket választom. Nyitott vagyok a nagyobb műtétre is, de tényleg csak akkor,ha feltétlenül szükséges. Önnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a nyálkahártya polip témában

        Kedves Kérdező! Emlékszem kérdésére. Az ismétlődő vastag méh hám bizonyos alakformáit nevezzük polipnak. De a létrejötte és szövettana azonos, hormontöbblet okozta túlburjánzás, a mi az ön korában pontatlankodó petefészek hormon termelésben gyakori.Tatrós sárgatestszerű hormon szedésével korábban meggátolható lett volna, de azt hiszem, ilyen menetrend eddig nem volt. Két lehetőség van a továbbiakra: Egyik szemlélet, hogy ez a sokszor hibázott hormonháttér és erre reagáló méh nyálkahártya idővel rosszindulatú fejlődést kezdhet, erős rendetlen vérzéssel és a tumor összes kockázatával. Az ön korában ez a szerv funkcióját vesztett tűzfészek, eltávolítása rutin műtét, utána nincs rák szűrni való. A hüvelyi és petefészek funkciók megmaradnak.A másik út: hosszú távon Norcolut vagy Orgametril tabletta szedése, a vastag nyálkahártya visszafejlődésének negyedévente ultrahangos ellenőrzésével.


        Kérdés: 2017. március 01., 18:07; Megválaszolva: 2017. március 02., 11:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: