• Mehnyak carcinoma in situ

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Ur! Konizaciom eredmenye carcinima in situ planocellulare, valamint mersekelt diszplazia is,mely mersekelt diszplazia a felszinen eleri a kiirtasi sikot. Ezutan kismedence mri-n es hasi es mellkas ct-n voltam, melyekben metasztazist,pathologias nyirokcsomokat es kornyezeti terjedest nem tudtak kimutatni. Ezutan 4 het mulva (tehat az elso mutet utan 8 hettel) rekonizacio megtortent,melynek szovettanara varunk. Azt szeretnem tudni, hogy a szovettanban az a mondat hogy a kiirtasi sikot eleri a mersekelt diszplazia azt jelenti, hogy egy enyhebb elvaltozas maradt bent amire kellett a rekonizacio vagy ettol fuggetlenul lehet hogy a maradek mehnyak szovet is tartalmazott meg carcinoma in situ-s sejteket, esetleg kijohet meg az elozonel is rosszabb eredmeny? Mri-n azt irtak, hogy kornyezeti terjedes nem kimutathato, viszont a ct-n annyit leirtak hogy a cervix inhomogen es kiszelesedett, talan az elso mutet nyomai ezek? Koszonom

        Dr. Kiss György válasza a Méhnyak carcinoma in situ témában

        Tisztelt Hölgyem ! Köszönöm bizalmát ! A carcinoma in situ azt a folyamatot jelenti a méhnyak állapotában, hogy bár jelen vannak a rosszindulatu sejtek, de a folyamat még nem törte át a basális membránt, vagyis nem jutott még el a vér- és nyirokerekig, tehát invázió még nem történt. Ezért, nagyon helyes volt megcsinálni a rekonizaciót, mert a szövettannak azt kell jeleznie, hogy a kimetszés az ép szövetben történt és a dysplasia is el lett távolitva. Az eddig elvégzett MRI és CTG is helyes volt, de HPV tipizálás történt-e ? A védőoltásról mindenképpen ajánlatos kezelőorvosával konzultálnia. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2017. február 23., 18:37; Megválaszolva: 2017. február 24., 19:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: