• Vastagabb endometrium

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 14 éve szedem a Novynett tablettát. Sajnos hosszú évek óta nagyon sűrűn elfelejtem bevenni, ilyenkor napi 3-4 szemet szedek be egyszerre.Ez havonta több alkalommal előfordul. A vérzésem évek óta egy napig tart, nem volt gond vele(hacsak az nem hogy ez nagyon rövid idő). Októberben és novemberben is így szedtem,december közepétől kb. másfél hétig rettenetesen erős deréktáji fájdalmaim voltak, ami a vese felé is kisugárzott. Decemberben egyáltalán nem szedtem a gyógyszert, nem is jött meg (illetve 31-én halvány rózsaszínes váladék volt már). Január 1-jén megjött, (ekkor elkezdtem szedni a gyógyszert) erősebben mint szokott, és kb. a negyedik nap után még jobban erősödött, iszonyatos görcsökkel és az alhasam két oldalán szúrásokkal. A vérzés második hetében mentem előszór orvoshoz, megvizsgált, azt mondta, szedjem tovább a fogamzásgátlót.Csináltatott terhességi tesztet laboratóriumban, ami negatív lett, de kiderült, hogy cukorbeteg vagyok (nagy súlyfeleslegem van). Egy hét múlva mentem controllra, ekkor már elfogyott a gyógyszer. Azt mondta az orvos, hogy rendesen szedjem amikor el kell kezdeni, ezzel csinálunk egy hormonális küretet és menjek vissza két hét múlva. Én időközben felkerestem egy másik orvost, aki a vizsgálat és hüvelyi ultrahang után kaparást javasolt, mely három nap múlva lesz. A hüvelyi uh-n látta, hogy az endometrium 10 mm vastag. Ekkor a vérzés már csak a toalett papír használatakor volt látható, nem is görcsölök azóta, csak néha-néha az alhasam két oldalán van szúró érzés, de nem erősen. Nagyon megijesztett, mert megkérdezte mennyi idősek a gyerekek, utána mondta, hogy ez határérték, aezért is volt kiváncsi a gyerekek életkorára. Mondta, hogy nem valószínű a rosszindulatú daganat, mert határérték, de így is nagyon félek. Tavaly májusban voltam rákszűrésen, az negatív lett, de az orvos elküldött hasi uh-ra, mert sokat görcsölt a hasam. Uh eredménye: Uterus corp. sag. átm. 34 mm, nyh. nem vastagabb, a nyak szakaszon dorsal irányú kidomborodó szöveti többlet látható, ovariumok nem azonosíthatók. Vesénél irja, hogy a jobb vese kp. harmadában a külső zónában parányi echodús képlet látszik, AML esetleg farina lehet. A nőgyógyásztól kaptam két doboz monural granulátumot, azt mondta, ha ez használ nem kell urológiára mennem. Nem mentem, elmúltak a panaszaim, de elmentem hűvelyi uh-ra, ahol mindent rendben találtak. Lehet esetleg rosszindulatú daganat vagy a gyógyszer össze-vissza szedésével felborult a hormonháztartás? Még annyi, hogy kint dolgozom télen-nyáron, naponta sok órát hidegben vagyok és sajnos olyan wc-ket tudunk csak használni munkaidő alatt, amik egyáltalán nem tiszák. Nagyon várom válaszát. Egy aggódó anyuka

        Dr. Szalóczy Péter válasza a tablettavétség témában

        Kedves Anyuka+ Annyi abszurd zagyvaságot(bocs) ír levelében, hogy nehéz eligazodni benne. Hiba volt elfeledni a gyógyszerszedés ritmikát, de még nagyobb hiba volt egyszerre pótolni a hiányt! Ez mindenképpen vérzésrendetlenséget okoz hosszabb távon. Mivel valószínű, hogy központi hormonirányításában is hiba van, amire a súlyfelesleg és a cukorbetegség is bizonyíték, különösen nem tett jót a női hormonok összevissza tablettás bevitele. A hatásérték fogalmat nem tudom mire érteni, a 10 milliméteres nyálkahártya egy ciklus alatt napról napra növekszik 2-3 milliméter menses utáni állapotból 14-15 milliméterig, a vérzés előtti napokra.Javasolnám, hogy semmiféle hormont a jövőben ne szedjen, védekezzen a helyileg ható Patentex, vagy Pharmatex szerekkel, recept nélkül kaphatók több féle formában. Teljesen biztonságosak. Most nem végeznék még kaparást, meg kéne figyelni néhány hétig a spontán és befolyásmentes vérzésit, aztán egy ismételt ultrahang döntse el, hogy kell e műszeres beavatkozás. Persze a cukor és a súly szigorúan kezelendő.


        Kérdés: 2017. február 06., 23:54; Megválaszolva: 2017. február 07., 14:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: