• Negatív Pap teszt mellett lehet mégis HPV?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Dr Úr/Nő! Ha valakinél condylomat állapítanak meg,majd elvégzik a méhnyakrákszűrést és teljesen negatív eredményt kap a beteg, tehát HPV fertőzés gyanúja sem merül fel, az hogyan fordulhat elő? Maga a vírus lezajlott a szemölcs maradt? Esetleg felmerülhet, hogy nem is condylomarol van szó? Válaszát köszönöm!

        Dr. Kiss György válasza a condyloma témában

        Tisztelt Hölgyem! Az Önnél elvégzett PAP teszt egy morfológiai szűrés, mikor a sejtmag nagyságát és a sejt plasma arányát hasonlították össze a vizsgálat során- minél nagyobb volt a sejtmag, annál valószínűbb volt, hogy rosszindulatú folyamat lehet. Papanicolau/ nagyon okos görög orvos volt/ és munkatársai régebben ezért vezették be a P1,P2,P3,P4,P5 beosztás, ahol a P4 és P5-nél a sejtmagok már óriásiak voltak a plazmához képest, tehát egyértelmü volt a rosszindulatúság. Igenám, de felfedezték a HPV vírust, alacsony és magas kockázatú törzseivel és kiderült, hogy a 16-s és 18 -s törzs a méhnyakrákok 90 százalákában fordul elő és ezért vezették be a szűrésbe a Bethesda rendszert, aminek azt kell igazolnia, hogy a HPV csinál-e laphám, vagy mirigyhám elváltozást és egyben fel kell tüntetni, hogy a kenetben gyanú van-e HPV fertőzésre, mert ha igen, akkor HPV tipizálást kell végeztetni. Önnél a Pap teszt negatív, megnyugodhat, de ha condylomára van gyanú, akkor HPV tipizálás elvégzése a következő lépés, mert főleg a HPV 6-s és 11-s törzse felelős a condyloma kialakulásáért. Üdvözlettel: dr. Kiss


        Kérdés: 2017. január 27., 20:04; Megválaszolva: 2017. január 31., 09:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor úr/nő! 18 éves vagyok 14 èves korom óta a menstruációm rendszertelenül jön meg és ehhez hányinger és alhasifájdalom társul ami már 4 éve tart.14 èvesen kiderült hogy petefèszek cisztám van.Azóta rendszeresen járok...
        Kedves Dr. Úr. Gyulladást állapítottak meg, melynek tünete fehéres színű, kellemetlen szagú folyás (nem nagy mennyiség). Több vizsgálatot is csináltak, nem nagy eredménnyel, hónapok óta fennáll a probléma. Legutóbbi...