• A jód-negatív terület akkor most káros is lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Tisztelt Doktornő! Szeretném az alábbi ügyben szíves segítségét kérni! Előre is köszönöm! Tegnapi napon jártam a nőgyógyászomnál rákszűrés céljából. Ő a kolposzkópos vizsgálat során megállapította, hogy 11-12 óra magasságában a méhnyakon jód-negatív terület található. Elmagyarázta, hogy ez pontosan mit jelent, és annyit mondott, hogy ezt egyelőre nem kezeljük, csak fokozottan figyelni kell. Utánanéztem az interneten, és a "jód-negatív terület" kifejezést a nőgyógyászati problémák között, a rosszindulatúságra utaló jeleknél találtam meg. Kicsit most bizonytalan vagyok, hogy vajon nálam is erre utalhat-e ez a talált terület. Idén április 23-án elektromos késes konizációs műtétet végeztek rajtam, amelynek eredménye a következő volt: a kimetszett részben súlyos laphám metaplasiát mutató, lobos, cervicalis polypus található. Elképzelhető, hogy a műtétből maradtak vissza sejtek, és ezek tovább károsodtak, vagy a hőkimetszés hatására károsodtak ezek a sejtek, amelyek most a jód-negatív területet alkotják? Bocsánat a sok kérdésért, de szeretném az Ön véleményét is megismerni ebben az ügyben! Köszönettel: Gitta

        WEBBeteg szakértő válasza a méhnyak rákszűrés témában

        Kedves Gitta!
         
        A jód-negatív területek valóban gyanús elváltozásra utalhatnak, az éretlen sejtek, a hengerhámsejtek nem festődnek. Mivel rákszűrésre ment, úgy gondolom, hogy a kezelőorvosa megvárja a rákszűrés eredményét, és annak birtokában fog dönteni a továbbiakról. Előfordulhat, hogy ismét műtétre lesz szükség, ha pedig jó a citológiai eredménye, akkor meghatározott idő múlva ismétlés fog következni.
        Türelmesen várja meg az eredményt, addig nincs miért izgulni, hiszen az áprilisi műtéten eltávolították a polypot.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász rezidens


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-06 22:36:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 12:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: