• Döntési nehézség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/NŐ! Nehéz döntés előtt állok. 43 éves múltam, van egy nagy gyermekem, akit veszélyeztetett terhesként hordtam a szívem alatt, és most megállapították az ultrahangon,hogy babát várok a petezsák mérete 8 mm.De megállapították, hogy 15-33 mm-es myomagócok is ábrázolódnak. 6 évvel ezelőtt méhnyak csonkolásom volt és ezéven egészségügyi kaparásom, valamint a melleimben cysták vannak több éve. Félek, hogy ilyen előzményekkel nem lesz egészséges a születendő baba. Olvastam, hogy a terhesség korai szakaszában még injekcióval, kórházi felügyelettel megszakítható a terhesség. Erről tudnak e információt adni, illetve, csak műtéti beavatkozással lehet szó az abortusról? Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel: "egy elkeseredett nő "

        WEBBeteg szakértő válasza a terhesség témában

        Kedves Hölgyem!

        Nem vagyok biztos abban, hogy milyen döntés előtt áll. Vajon eldöntötte-e már a kérdést, vagy még vívódik, mert szeretné a gyermeket?
        Azt, hogy gyermekének milyen esélyei vannak, kezelőorvosával együtt érdemes megbeszélni, hiszen több kockázati tényező van, de nem ellenjavallja a terhessége. Azt nem írta, vajon az előző gyermekével miért volt veszélyeztetett terhes, pedig fontos azt is figyelembe venni, vajon ismétlődő probléma áll-e fenn?
        A myomák pontos elhelyezkedéséből, számukból megítélni a méhének az állapotát szintén csak a kezelőorvosa tudja, hiszen Ő látja a képet.
        A terhesség megszakítása, függetlenül az alkalmazott módszertől abortus. Injekciós kezelést méhen kívüli terhesség esetén lehet alkalmazni, hogy a petevezetőkön alkalmazott műtéti beavatkozást elkerüljük, ez a Methotrexat nevű gyógyszerrel történik. Külföldön alkalmazzák ezen kívül a szájon át bevehető abortusz tablettát, itthon még nem került forgalomba.
        Javaslom, üljön le a párjával, és beszéljék át a helyzetet, majd együtt forduljanak kezelőorvosához, és együtt hozzák meg ezt a fontos döntést.

        Tisztelettel: Dr. Farkas Ágnes szülész-nőgyógyász rezidens


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-06 22:38:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 12:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: