• Ciszta, eritema

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        27 eves vagyok es 2 hete felfedeztek egy kb 4 cm nagysagu cisztat a bal petefeszkemen. (Egy hetes kulonbseggel 39/36 mm-t, majd 40/25 mm nagysagot mertek. Lehetseges ekkora kulonbseg egy het alatt?) Ugyanakkor veranaliziseket is vegeztek, es kiderult, hogy nagyon magas a tesztoszteron erteke: 3,87 nmol/L. 2 orvosnal is voltam is mindketto fogamzasgatlot ajanl a problema kezelesere. Ugy tudom, hogy a fogamzasgatlo nem ajanlott Eritema Nodozum eseten, es ez nekem ketszer volt, 16, illetve 26 eves koromban. Amennyiben a cisztat el is tavolitanak, maradna a magas tesztoszteron szint problemaja, es ez gondolom ujabb cisztak kialakulasahoz vezethet. Mit tanacsol, mi a teendo ebben az esetben? Kezdjem el a gyogyszeres kezelest, felvallalva azt a veszelyt, hogy ismet kialakul az Eritema? Esetleg van olyan tipusu fogamzasgatlo tabletta amelynel kisebb lenne ez a veszely? Valasztanom kell ket betegseg kozott vagy van valamilyen harmadik megoldas is? Valaszat elore is nagyon koszonom, Erika

        WEBBeteg szakértő válasza a petefészekciszta témában

        Kedves Erika!

        A fogamzásgátló tablettákról valóban feltételezhető, hogy összefüggésben van az erythema nodosum kialakulásával/kiújulásával (a sok egyéb ok között). Sajnos azt nem írta, hogy Önnek mi volt a feltételezhető ok a háttérben, lehetséges, hogy nem is találták meg? Ezért úgy gondolom, hogy keresse fel akkori kezelőorvosát, és kérje ki a véleményét a fogamzásgátló szedésével kapcsolatban, hiszen korábbi betegségét Ő ismeri a legjobban. Így, a nőgyógyászával együtt tudja meghozni a legkedvezőbb terápiás döntést.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász rezidens

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-02 14:52:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: