• Van e összefüggés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Évek óta rendszertelen a menstruációm (gyakran 40 napnál is hosszabb a ciklusom). Ezzel a őroblémával nőgyógyászhoz fordultam, aki ultrahangos vizsgálattal megállapította, hogy olyan sok ciszta van a petefészkeimen, hogy azok pöttyösnek látszanak. Azt mondta, hogy nem lehet vele mit kezdeni, mert én valószínüleg így is születtem. Fogamzásgátló tablettát kaptam, hogy rendszeressé váljon a menstruációm. Évekig szedtem a gyógyszert, míg 2 évvel ezelőtt kórházba kerültem mélyvénás trombózissal. Akkor azt javasolták, hogy hagyjam abba a fogamzásgátló gyógyszer szedését, mert nagyban megnöveli a trombózis valószínüségét. Közben nagyon elfertőződött a kezemen az ekcéma (tavaly télen). A bőrgyógyász antibiotikumot írt föl. Nemsokkal ezután 30naposak lettek a ciklusaim. Ez körülbelül egy éve volt. Azóta megint 40-42 napra jön meg. 10 évvel ezelőtt volt elősször herpeszem és azóta körülbelül fél évente egyszer jön elő az arcomon. Legutóbb viszont 1 hónap alatt 2X is előjöt. Az lenne a kérdésem, hogy lehet e összefüggés a ciszták, az ekcéma és a herpesz között ill. befolyásolja ez a teherbeesést? Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Nagyné

        WEBBeteg szakértő válasza a menstruáció témában

        Kedves Nagyné!

         A leírása alapján talán PCO-szindrómája van? Ez az UH-on látszik, sok ciszta képében jelenik meg. Kezelést akkor igényel a betegsége, ha egyéb tünetek is társulnak, más tipusú hormonális problémák is lennének. Ez nem ekcéma, és nem herpesz, bár a herpesz megjelenése összefüggésben lehet a mensrtuációs ciklussal, de olyan nők esetében is igaz, akiknek nincs hasonló alapbetegsége. A ciszták kezelése szükséges lesz még akkor, amikor gyermeket szeretne, mert nehezebben tud teherbe esni, akinek PCO-szindrómája van. A hormonális gyógyszereket pedig valóban nem szedheti, ha volt mélyvénás thrombosisa.

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász rezidens

        Tisztelt Kérdező!

        A ciszták és a herpesz között van összefüggés, mert a hormonális változások elősegítik a vírusos betegségek megjelenését.
        Az ekcéma úgy kapcsolódik a betegségkörhöz, hogy ekzémás bőrön könnyebben alakul ki vírusfertőzés. 
        A polycystás ovarium befolyásolja a teherbeesést, mert rendszertelenné teszi a peteérést, és olyan hormonokat termel, melyek nem segítik elő a terhesség beágyazódását. 

        Üdvözlettel: Dr. Bodnár Edina

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-29 18:55:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 09:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, Ureaplasma fertőzést állapítottak meg. Úgy tudom, hogy ez szexuális úton terjed, viszont sem én sem a partnerem nem volt senki mással. Lehetséges, hogy egyéb módon kaptam...
        Tegnap előtt felelőtlenül védekezés nélkül szeretkeztünk barátommal. El is mentünk délután a 72 órás tablettáért, majd miután kiváltottam elmentem mosdóra, és időközben megjött. Ezután este bevettem a tablettát, másnap délutánra...