• OEP FINANSZÍROZÁS ÉLETKOR HATÁR

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! A kérdésem, hogy a mesterséges megtermékenyítés 5 alkalommal történő tb finanszírozásánál van-e életkor határ (azaz mondhatja-e az orvos, hogy nem lehetséges a további próbálkozás, mert betöltöttem a 45 évet)? Ha nincs ilyen határ, akkor mit tudok mondani az orvosnak, mire tudok hivatkozni? Illetve a "női reprodukciós kor felső határa" hány éves kor, mert erről sem lehet semmit találni a neten. Válaszukat előre is köszönöm.

        Dr. Pétervári László válasza a mesterséges megtermékenyítés témában

        A 40 év feletti életkorban végzett meddőségi kezelések eredményessége sajnos elmarad mindannyiunk várakozásától. Ennek legfőbb oka az, hogy a szervezetben termelődő - egészséges kromoszóma állománnyal rendelkező - ivarsejtek aránya, az életkorral előrehaladva folyamatosan gyengül. Az esély, hogy egy lombikbébi eljárás során az adott embrió kialakításához felhasznált - megtermelt és kinyert - petesejt, valamint hímivarsejt egyaránt éppen jó kromoszóma állománnyal rendelkezzen egyre alacsonyabb. A meddőségi kezeléseket végző szakemberek folyamatos dilemmája, hogy milyen kritériumok szerint határozzák meg a még elvégezhető és még elvégzendő kezelések határát. Vannak országok, ahol pl. 42 éves életkor felett saját petesejttel nem is végeznek lombikbébi eljárást, csak donorpetesejt felhasználásával. Az életkor előrehaladtával a petesejt adományozásos program jelentheti a megfelelő megoldást. Ennek során a szakmai feltételeknek megfelelő adományozó – szigorú törvényi szabályozás mellett – lombikbébi eljárás során kinyert petesejtjeit lehet felhasználni egy olyan rászoruló páciens számára, akinek már nincs esélye egészséges saját petesejt termelésére


        Kérdés: 2013. július 09., 11:54; Megválaszolva: 2013. július 16., 21:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor! Két hete lefeküdtem egy férfival, igaz nem vedekeztünk, azonban ő végig száraz volt( nem tapasztaltam elonedvet, többször is néztem) illetve később orálisan "ment el" azóta semmilyen rosszullétet, émelygést nem tapasztalok,...
        Tisztelt Főorvos úr! Körülbelül 1 hónappal ezelött ìrtam önnek a Nuvaring hüvelygyűrűvel kapcsolatban. Elkezdtem használni, de aurás migrén miatt sajnos abba kell hagynom. Beleket is érintő endometriózis műtétig orvosi javaslatra le kell...
        Jó napot! Azért fordulok önhöz mert császármetszesel szültem a kislányom 7 hónappal ezelőtt. Sajnos azóta nagyon megváltozott a szexuális életünk a párommal mert nekem rettenetesen fáj a közösülés amivel eddig semmi gond nem volt. Voltam...