• Mindenképp műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! 19 éves lány vagyok, hétvégén rosszul lettem, nagyon erős jobb alhasi fájdalommal fordultam a sürgősségire. Nőgyógyászatra küldtek, az Ultrahangból kiderült: „kp. telt norm. Kont. Hólyag mötött 48x36mm-es uterus corpus, 7 mm-es nyálkahártya echoval. Jobb oldalon anteuterin elhelyezkedésű 50 mm-es cisztózus képlet látható. Bal oldali ovarium norm. Nagyságú és szerkezetű. Douglasban kevés szabad hasi folyadék. Az UH kép alapján dermoid cysta lehetősége felvetődik. Az orvos annyit mondott, hogy mindenképp műteni kell, ezért várólistára tesznek, majd elrohant. De arról, hogy mi ez, és mitől lehet ott stb. semmit nem mondott. Most már majd minden nap fáj. Nem tudom, hogy emiatt lehet-e, de menstruációkor szinte elviselhetetlenné fokozódik a fájdalom az egész alhasamban, egészen lent is, és erős fájdalomcsillapító is alig használ. Mit gondol, valóban csak műtéti úton oldható meg a probléma, nincs erre valami gyógyszeres kezelés? Ha nincs, mit csinálhatnék a fájdalommal a műtétig (a várólista állítólag minimum két hónap), nem lesz bajom belőle, hogy ilyen sokáig elhúzódik ez a dolog? Érdemes lenne inkább magán úton megoldani? Elnézést a levél hosszúságáért, válaszait előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Orsolya

        Dr. Pétervári László válasza a dermoid ciszta témában

        Jobb oldali petefészek képletet nagysága miatt is operálni szükséges.Azt,hogy ez dermoid cysta gyanús azt az ultrahang jellegzetes kép veti fel. Így mindenképpen belátható időn belül tanácsos a műtéti beavatkozás,természetesen szövettani vizsgálat az eltávolított képletből szükséges és a végső diagnózis akkor van meg. A dermoid cysta ébrényi szöveteket tartalmaz,mely elfajulása lehetséges ezért kell eltávolítani. A műtétet laparoscopos,hastűkrözés módszerrel elvégezhetik.


        Kérdés: 2011. december 06., 19:09; Megválaszolva: 2011. december 08., 18:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: