• Lelet kiértékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 1 éven belül 2 vetélésem volt, mindkettő a 3. hétig. Immunológiai vizsgálaton a TTGM szintem 16,9 U/ml lett, gyomortükrözés és szövettan is negatív lett. Az ENA-PROFILE-M:0,50U/ml ; SSAL:2,547 Abs/COV ; SSBL:3,967Abs/COV . -Elsősorban az érdekelne,hogy milyen határértékek között kellene lenni az értékeimnek? -Az orvos szteroid kezelést javasolt a terhesség előtt és alatt is. Nem boríthatja ez fel az egyébként tökéletes hormonértékeimet és 28 napra beállt mensesemet? A baba számára nem okozhat bármilyen problémát a szteroid? Sok rosszat olvastam már erről... Várom válaszát! Köszönettel: Amelie

        Dr. Deli Tamás válasza a nőgyógyászat, szteroid témában

        Kedves Amelie! Az autoantitesttiterek normál értékeit illetően egyrészt a vizsgálatot végző labor referenciaértékeit kell alapul venni, másrészt a vizsgálatot megrendelő immunológust kell megkérdeznie arról, rendben látja-e a leletét. Steroidszedésre gyakran van szükség terhesség alatt immun-/autoimmun betegségekben. Bár a koraterhességben is történő steroidszedés kissé fokozhatja az ajakhasadék előfordulásának gyakoriságát, amikor a szedés indokolt, a gyógyszerszedés haszna meghaladja ezt a kis kockázatnövekedést.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. november 07., 09:48; Megválaszolva: 2011. november 14., 17:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: