• Méhszájseb kezelése után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Amikor elkezdtem fogamzásgátlót szedni (már majdnem 1 éve), gombás fertőzés alakult ki, mely hónapokig húzódott (hol elmúlt, hol visszatért) Több orvosnál jártam, nagyon sokféle gyógyszert szedtem, váltottam fogamzásgátlót is. A gomba elmúlt, ám észrevettem, hogy a közösülés fájdalmat okoz. Méhszájsebet állapítottak meg, ezt leégették, otthon is kezeltem (hüvelyirrigálás, intim lemosó, hüvelykúp stb.). Az égetés után fájdalmat okozott a szex és a hüvelyöblítés is, majd ezt rendszeresen végezve, az öblítés és a kúp felhelyezése már nem jelentett különösebb problémát, de aztán újra visszatért a fájdalom, de már inkább a hüvelyfalnál érzem, nem a méhszájsebnél. A nőgyógyász (és a szexuálpszichológusom) szerint a hüvely görcsös összehúzódása miatt van, aminek hátterében lelki okok állhatnak (félelem az előzőleg átélt kellemetlen közösülés miatt), én csak azt nem értem, hogy ha pl. a kúp felhelyezése egyáltalán nem fájt egy ideig, akkor hirtelen miért kezdett el megint fájni? Lehet, hogy túlérzékenységet okozott? Miért fáj a hüvelyfal szeretkezés közben? A méhszájsebnek lehetnek vmilyen kóros szövődményei kezelés után? Megjegyzem, hogy nincs probléma a hüvely nedvesedésével szexnél. Nagyon megkeseríti a nemi életemet (és a kapcsolatomat) ez a probléma, nem szeretkeztünk hüvelyi úton hónapok óta, csak próbálkoztunk, sajnos sikertelenül. Várom válaszát!

        Dr. Deli Tamás válasza a méhszájseb témában

        Tisztelt Kérdező! Kérdésére a választ a honlapomon (www.drdelitamas.hu) a Kérdések és válaszok, ezen belül a Gyakori kérdések között megtalálhatja. Az egyszerűség kedvéért ide is bemásolom Önnek. -------------------- Hogyan kezelhető a fájdalmas közösülés? A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel az Ön esetében szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek. A testi okok valamelyikének fennállása a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges); hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre); a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt); endometriosis, petefészekciszta, kismedencei gyulladást vagy műtétet követő összenövések. A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg. Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszélniük.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. november 06., 00:12; Megválaszolva: 2011. november 14., 17:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: