• Elmenjek-e egészségügyi kaparásra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Október 30-án pecsételő vérzés jelentkezett nálam. Nagyon megijedtem, mert már kétszer jártam így, mióta elmaradt egy hormontablettától véglegesen a menstruációm, s tavaly karácsony után, 2009-ben is egészségügyi kaparást hajtottak végre, melynek eredményeképpen azt állapították meg, hogy sorvad gyorsan a méhem, valamint hámszöveteket találnak a kaparékban, valószínűleg ezek okozzák a vérzést. Hiába kérdeztem, nem tudtak választ adni arra, mitől van ez így nálam. Előzetesen a mensessel soha nem volt bajom, mindössze egy méhszáj seb lett szülés után, melyet megműttettem. Rákszűrés értéke P2, rendszeresen járok ellenőrzésre. Tegnap elmentem a körzeti nőgyógyászhoz hajnalban, mert máshová csak több heti előjegyzéssel lehet bekerülni és kevés pénzem miatt maszekon nem tudok orvoshoz járni. Mondtam, hogy ma már nem pecsételtem, három napig tartott. A lányom és a körzeti asszisztensnő mondta, hogy ne kapkodjam el, lehetett mástól is a pecsételés, lehet, hogy felfáztam egy családi házban, ahol mút héten voltam és nagyon hideg volt. A vizsgálatot végző orvos előkészített mindent az újabb egészségügyi kaparásra, ideadta a labor beutalót, előjegyzett anasztezológushoz. Ma délelőtt felhívtam az anasztezológust, hogy most már nincs problémám, el lehet-e halasztani a műtétet akkorra, amikor lesz. Azt felelte, a nőgyógyásztól fogad el csak előjegyzést. Felhívtam a nőgyógyászt azzal, hogy két napja nem pecsételek, mi értelme van így a műtétnek. Azt felelte, akkor is el kell végezni. Ismerőseim szerint minden kaparásnál a méh vékoinyodik, nem tesz jót egy ilyen beavatkozás. Megtehetem-e, hogy az orvosi beutaló ellenére nem megyek el műtétre, s ha netán ismét pecsételő vérzésem lenne, megkeresném az orvost anélkül, hogy letolna a műtét elmulasztása miatt? Javasolja Ön a műtétet így, hogy nincsen már pecsételés? Köszönöm válaszát előre is!

        Dr. Boros Miklós válasza a küret témában

        Kedves Kérdező!Ebben a korban minden visszatérő vérzést komolyan kell venni.Hallgasson a nőgyógyászra.Csak a szövettan birtokában lehet megnyugodni.


        Dr. Boros Miklós
        szülész-nőgyógyász

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. november 03., 16:21; Megválaszolva: 2011. november 04., 09:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: